4

Na abortus tek nakon ultrazvuka bebe

Ženama odobrenje za abortus tek kada vide i čuju bebu putem ultrazvuka. Snimak bebe ostaje u zdravstvenom kartonu 7 godina nakon abortusa

beba u stomaku

Parlament Virdžinije usvojio je amandmane na zakon kojim će žene u toj istočnoj američkoj državi biti primorane da pre abortusa naprave ultrazvučni snimak bebe.

Prema tom kontroverznom zakonu, žena koja želi da prekine trudnoću imaće tako priliku da pre operacije vidi svoju bebu na ultrazvučnom snimku koji će klinika, na kojoj se abortus obavlja, morati da čuva tokom sedam godina u njenom lekarskom kartonu.

Pre usvojenih izmena, zakon je sadržavao odredbu po kojoj je dozvola za abortus bila moguća samo ukoliko se žena podvrgne invazivnom vaginalnom ultrazvuku, a od nje su u potpunosti oslobođenje žene čija je trudnoća rezultat incesta ili silovanja.

Zakoni, po kojima je ultrazvučni snimak bebe obavezan pre abortusa, na snazi je u još šest američkih država, među kojima su Teksas, Oklahoma i Severna Karolina, u kojima su žene prinuđene da saslušaju usmeni opis snimka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Abortus, Oklahoma, Severna Karolina, Teksas, ultrazvuk, Virdžinija
Popularni komentari
  • J
    JelenaMilan Zivkovici

    ni je mi jasno svuda su zene ”krivci” a sta cemo sa ocevima te dece,mozda bi vecina i rodila da ima podrsku od oceva ne treba toliko bacati kamenje samo na zene

  • A
    Ana

    Svašta, time neće ništa postići.

foto dana

video dana