SVAKA ČAST: Slepi student među najboljim pravnicima!

Najveći problem bio je u tome što je Igor imao samo jednu knjigu na Brajevom pismu, pa je bio primoran da ostalu literaturu prekucava. Roditelji su mu čitali, a on sve to kucao na Brajevoj mašini

  • 2

Slepi student Igor Cvetković (24) iz sela Malča kod Niša, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu s visokim prosekom i odbranio master rad s čistom desetkom, iako je potpuno slep! Ovakav podvig za proteklih 40 godina uspeo je samo jednoj osobi s ovim hendikepom.

 

Najveći problem bio je u tome što je Igor imao samo jednu knjigu na Brajevom pismu. Onda je on, uz pomoć svojih roditelja, našao način da doskoči ovom problemu. Kupovali su knjige koje koriste i ostali studenti, a onda su mu otac Jovica i majka Slavica čitali, a on ih prekucavao na Brajevoj mašini.

 

 

Kako kaže Igor, jedna knjiga od 600 strana, kad se prekuca na Brajevo pismo, ima 2.500 strana i teži 30 kilograma. Kad je njegov otac video da mu studije dobro idu, napustio je posao vozača i u potpunosti se posvetio sinu.

 

- Po knjizi mi je trebalo mesec dana. Godišnje sam prekucavao po 20.000 strana teksta, a tek posle toga je trebalo naučiti gradivo. Jedini udžbenik na Brajevom pismu obezbedila je opština Pantelej - kaže Igor, prenosi "Alo.rs".

 

 

Igor je rođen s normalnim vidom, ali je u četvrtoj godini oslepeo zbog bolesti očnog živca. Završio je osnovnu školu za slepe u Zemunu i specijalizovanu Pravno-birotehničku školu. Ali, osmelio se i poželeo diplomu Pravnog fakulteta. U decembru 2012. je diplomirao položivši 24 ispita s prosečnom ocenom 8,5. Nakon toga je nastavio školovanje pa je za godinu dana položio još šest ispita sa desetkama i odbranio master rad krajem 2013. godine.

 

- Svi profesori su saglasni da bi trebalo da upišem doktorat. Ne znam, još se premišljam jer nema nikakvog izgleda da bih mogao negde da se zaposlim i sa ovom stručnom spremom - kaže ovaj mladić.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA