LAVROV PORUČIO AMERIKANCIMA: Ukoliko je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim!

- Rusija će poštovati rezultat referenduma na Krimu. Nije nam potrebna međunarodna dozvola da razmatramo rusko-ukrajinske odnose, a Ukrajina mora da promeni svoje zakone - izjavio je Sergej Lavrov posle sastanka sa američkim kolegom Džonom Kerijem

  • 12

Razlike između SAD i Rusije o Ukrajini i dalje postoje, ali razgovori su bili konstruktivni, rekao šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov posle maratonskog sastanka s američkim kolegom Džonom Kerijem.

Rusija će poštovati rezultat referenduma na Krimu. Nije nam potrebna međunarodna dozvola da razmatramo rusko-ukrajinske odnose, a Ukrajina mora da promeni svoje zakone, prvo je što je Sergej Lavrov izjavio posle sastanka sa američkim kolegom koji je trajao skoro pet časova.

Na pitanje novinara da li mu je Keri pretio sankcijama, Lavrov je rekao: "Mi već znamo da postoji mogućnost sankcija, pratimo vesti. Mogu vam reći da naš partner shvata da su sankcije kontraproduktivni instrument." Besmisleno je pretiti u politici, dodao je on.

Što se tiče referenduma na Krimu, predsednik Putin je već rekao da ćemo poštovati volju naroda Krima, ponovio je on. "Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim", kazao je ruski ministar i dodao da je besmisleno spekulisati dok ne stignu rezultati referenduma na Krimu. "Pravo naroda na samoopredeljenje niko nije ukinuo. Ono je dato u Povelji UN", podsetio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da je Rusija zabrinuta zbog toga što se u Ukrajini "ne preduzimaju potrebne mere za zaštitu pravnog poretka, ne preduzimaju se konkretne mere da se obuzdaju ilegalne aktivnosti radikalnih elemenata, koji nastavljaju da organizuju nasilne provokacije i pokušavaju da pojačaju uticaj u zemlji". Ukrajina mora da promeni zakone zbog zaštite svih oblasti, kazao je.

- Ruska Federacija neće i ne može da ima bilo kakve planove o invaziji na jugoistočne regione Ukrajine - rekao je Lavrov. Razlike u stavu SAD i Rusije po pitanju Ukrajine ostaju, ali razgovori su bili korisni, ocenio je on.

Inače, jedna od vesti dana koje su obeležile 25. dan ukrajinske krize jeste dramatična izjava Aleksandra Turčinova, privremenog predsednika Ukrajine, da je Rusija spremna na invaziju, i da su ruske snage na granicama "spremne da napadnu". Osim toga, sajtovi organa vlasti na Krimu, ali i u Rusiji, bili su izloženi masovnom hakerskom napadu, a Evropska unija je na crnu listu, koju bi trebalo da usvoji u ponedeljak, stavila najbliže saradnike ruskog predsednika Vladimira Putina, među kojima je i vođa motocikističkog kluba “Noćni vukovi” Aleksandar Zaldostanov.

Nakon razgovora sa Lavrovim, Keri je izjavio da Rusija ima strateške i kulturne interese na Krimu, ali da ih Amerika razume i poštuje.

- Putin neće doneti konkretnu odluku o Ukrajini pre završetka referenduma na Krima, ali Amerika neće priznati rezultat glasanja - rekao je Keri i dodao da ruske trupe u blizini ukrajinske granice samo podižu tenziju.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Su021

    14. mart 2014 | 19:35

    Kao da Rusiju brine sto amerika nece priznati referendum.....

  • ap0calypto

    14. mart 2014 | 19:50

    hahahahaha, kako is Rusi j*bu :). pa tako je to kad je drzava jaka, ne moze joj svako govoriti sta da radi i kakve odluke da koristi. do sada su ameri pravili stit oko Rusije. Sad je Rusija rekla NE.

  • Marko

    14. mart 2014 | 22:06

    Tako je!!!. Uzeti krim i gotovo!!. Ameri aminuju sve dje im odgovara a sad nek o...bu!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA