Rusija uložila veto u UN na nacrt rezolucije o Krimu

Rusija je uložila veto u Savetu bezbednosti na nacrt rezolucije kojim je sutrašnji referendum o statusu Krima proglašen nevažećim

  • 7

Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN uložila veto na nacrt rezolucije kojim je sutrašnji referendum o statusu Krima proglašen nevažećim, a države i međunarodne organizacije pozvane da ne priznaju njegove rezultate, javile su agencije.

Kina je pri glasanju bila uzdržana, dok je 13 zemalja glasalo za. Nacrt rezolucije podnele su SAD ranije ove sedmice. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je pre sednice da "neće biti iznenađenja".

Američka ambasadorka pri SB Samanta Pauer je izjavila da je "izolovana i sama" Rusija blokirala rezoluciju, dok se njene trupe gomilaju na ukrajinskoj istočnoj granici i da je to "tužan, ali značajan momenat".

Kina je često podržavala Rusiju u SB-u, naročito u glasanjima koja su se odnosila na krizu u Siriji, pa zapadne diplomate njenu današnju uzdržanost tumače kao najbolji mogući ishod. Kina je bila uzdržana i kada se u SB-u glasalo o sličnoj međunarodnoj krizi, povodom sukoba Rusije i Gruzije 2008. godine.

Ova zemlja je veoma osetljiva po pitanju teritorijalnog integriteta, zbog Tibeta i nekih drugih domaćih oblasti u kojima tinjaju separatističke težnje.

U nacrtu rezolucije se apeluje na sve strane da odmah krenu u mirno rešavanje spora kroz direktan politički dijalog, kao i da se zaštite prava manjina u Ukrajini. Ruski stalni predstavnik u UN, Vitalij Čurkin, je izjavio kako Rusija nije mogla da podrži američki nacrt rezolucje o Krimu, jer je u suprotnosti sa pravom naroda na samoopredeljenje iz člana 1 Povelje UN.

Čurkin napominje da je taj princip potvrđen i u Deklaracji UN o principima međunarodnog prava iz 1970, kao i u više odluka Generalne skupštine UN i Helsinškom završnom aktu iz 1975. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R8

    15. mart 2014 | 20:36

    Ma zehebite politiku,kakav veto kakvi bakraci,Pali redom skotove koji hoce da vas porobe!!! Ziveo Putin,Zivela Pravoslavna Rusija!!!!

  • Baja

    15. mart 2014 | 20:47

    Zivela Rusija

  • Topola

    15. mart 2014 | 20:26

    Oce na silu,a prate ih sateliti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA