Indija obustavila potragu za nestalim avionom

Indija je pretraživala dve odvojene oblasti oko ostrva u Andamanskom moru i Bengalskom zalivu, u okviru međunarodne potrage za boingom 777

  • 2

Indija je danas prekinula potragu za nestalim malezijskim avionom oko Andamanskih i Nikobarskih ostrva i u Bengalskom zalivu i čeka nove instrukcije od Malezije, izjavio je indijski vojni zvaničnik.

- Čitava operacija je prekinuta i sada čekamo nove instrukcije od Malezije. Nijedan avion iz naše flote danas nije poleteo. Čak su i brodovi mornarice koji su učestvovali u potrazi premešteni na drugo ostrvo - rekao je pukovnik Harmit Sing, portparol komande indijske vojske, mornarice i vazduhoplovstva na Andamaskim i Nikobarskim ostrvima.

Indija je pretraživala dve odvojene oblasti oko ostrva u Andamanskom moru i Bengalskom zalivu, u okviru međunarodne potrage za boingom 777 koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade. Sing je kazao da je šest brodova i pet aviona preusmereno na ostrvo Kamorta gde Indija ima mornaričku bazu.

Međunarodna potraga je sada fokusirana na dva vazdušna koridora - severni od severnog Tajlanda do Kazahstana i južna zona od Indonezije prema južnom delu Indijskog okeana.

Nekoliko analitičara smatra da je veća verovatnoća da će avion biti pronađen duž južnog koridora iznad okeana jer bi severni zahtevao da avion neprimećeno leti kroz vazdušne prostore više država, što bi bilo gotovo nemoguće u tom strateški osetljivom regionu.

Indijski kontrolori leta su isključili severnu rutu, rekavši da je "nezamislivo" da je avion neprimećeno leteo indijskim vazdušnim prostorom u pravcu Kazashtana.

- Čak i da civilni radari u Kolkati na istoku Indije nisu uočili nestali avion, radari vazduhoplovstva bi ga sigurno registrovali. Ako avion hoće da bude neprimećen, lako može da bude nevidljiv za civilni radar isključivanjem predajnika koji prenosi informacije o avionu. Međutim, avion ne može da izbegne vojne sisteme. Radari indijskog vazduhoplovstva imaju višestruke instalacije širom zemlje i nezamislivo je da niko od njih ne uoči avion - rekao je listu "Tajms ov Indija", sekretar udruženja kontrolora leta Sugata Pramanik.

U međuvremenu, malezijska vlada je saopštila da je policija pretresla kuće pilota i kopilota nestalog aviona i da su analizirali pilotov simulator leta, ali je istakla da je to uobičajena procedura.

Policija je saopštila da sprovodi istragu o inženjerima koji su možda imali kontakt sa avionom, navodi AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA