DIREKTOR RFZO: Svaka operacija u roku od godinu dana!

- Neprihvatljivo je da bilo kome operacija bude zakazana za 2023. godinu. Zato smo u onom švedskom istraživanju i stavljeni na poslednje mesto u Evropi. Pojedinci su izvrgli ruglu naš sistem. Ubuduće će doktor koji bude pravio takvu listu biti prekršajno kažnjen - kaže direktor RFZO Momčilo Babić

  • 3

Liste čekanja i broj dnevno obavljenih snimanja na skeneru i magnetnoj rezonanci, od nedavno se mogu naći i na sajtu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO). Za manje od deset dana biće postavljena i lista za koronarografiju, a zatim i za sve druge operacije na koje se sada čeka mesecima, pa i godinama.

Direktor RFZO prof. dr Momčilo Babić kaže da je problem listi čekanja jedan od najsloženijih sa kojima se suočio u svojoj karijeri, jer ima etičke, medicinske, pravne i organizacione dimenzije, piše "Politika".

Sadašnje liste čekanja na kojima trenutno pored imena pacijenata piše i vreme zakazane operacije tek za 2023. ili 2019. godinu, naziva podsmevanjem zdravom razumu.

- Neprihvatljivo je da bilo kome operacija bude zakazana za 2023. godinu. Zato smo u onom švedskom istraživanju i stavljeni na poslednje mesto u Evropi. Pojedinci su izvrgli ruglu naš sistem. Ubuduće će doktor koji bude pravio takvu listu biti prekršajno kažnjen. Naš cilj je da sve medicinske procedure smestimo u okviru od godinu dana. Možda ovaj cilj nećemo moći da ostvarimo odmah, ali radimo na uspostavljanju sistema u kojem će to biti moguće, a to znači, između ostalog, da svaki uređaj bude optimalno iskorišćen, da skener radi od sedam sati ujutru do 22 sata uveče – kaže dr Babić za "Politiku".

On kaže da je napravljen kompjuterski program preko kojeg se u RFZO svakodnevno prati u kojoj ustanovi koliko ljudi čeka i koliko je pregleda u toku dana obavljeno na skeneru i magnetnoj rezonanci. Ovi podaci mogu se videti i na sajtu ove institucije.

- Neretko vidimo da su u nekoj ustanovi obavili tri pregleda na skeneru sa liste i četiri van liste, kao hitne slučajeve. Zarobljeno je milion evra državnih para u opremi, a rade samo sedam pregleda dnevno! Postojeći uređaji se nedovoljno koriste i zato se čeka. Na jednom skeneru treba da bude urađeno između 40 do 50 pregleda dnevno, a centar treba da bude otvoren od sedam do 22 sata, ali nije tako. Urgentni centar radi danonoćno, a neki centri se zaključavaju već u 13 časova, na primer, Opšta bolnica u Vrbasu – navodi primer dr Babić.

On kaže da kada od rukovodilaca ustanova u kojima uređaji nisu dovoljno iskorišćeni traže objašnjenje, dobijaju odgovor da za ove preglede nemaju dovoljno kadrova, obučenih radiologa. Takođe, veliki problem su neispravni uređaji.

- Srbija nema kadrovski plan za pojedine specijalnosti, a sa druge strane fond ne može da popravi nijedan pokvareni uređaj, da investira ni dinar u obnavljanje prostora ili u rekonstrukciju, da odredi specijalizaciju kadrova koji nedostaju. Od nove vlade očekujem da uspostavi potpunu koordinaciju između fonda i Ministarstva zdravlja - objašnjava dr Babić.

Dodaje i da je kazna od 300.000 do milion dinara i prekršajna prijava predviđena za svakog rukovodioca zdravstvene ustanove ako ne bude poštovao liste čekanja. Na početku mandata dr Babića svi su govorili da je najveća banka u zdravstvu pred bankrotom, a naplata doprinosa za zdravstvo na najnižim granama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA