ODREKLI SE SVETOG SAVE: Crnogorci preko tvrđave Nemanjića grade Turski kulturni centar!

- U toku je pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja - kaže dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije

  • 69

U Podgorici će na temeljima Nemanjinog grada, na ušću Ribnice u Moraču, biti podignuto zdanje Centra za kulturu Turske.  Ovu odluku zvanično je "verifikovao" gradonačelnik Miomir Mugoša nakon obilaska tvrđave sa ambasadorom Mehmetom Nijazi Tanilirom.

- Komplentan objekat finansirala bi Turska u dužem periodu, lokalitet bi mogao mnogo kvalitetnije da se čuva i održava i da bude dostupan svima, a posebno onima koji se zanimaju za kulturu Turske. Cilj nam je da napravimo potpunu restauraciju i stvorimo uslove za izgradnju centra - poručio je Mugoša.

Magdalena Radunović, konzervator savetnik u "Muzejima i galerijama", saopštila da su završena iskopavanja na delu tvrđave, pišu "Večernje novosti".

- Nije pronađen nijedan dokaz da su je gradili Nemanjići, a pronašli smo veliki broj predmeta iz turskog perioda - izjavila je Radunovićeva.

Devet vekova od rođenja Stefana Nemanje - Svetog Simeona Mirotočivog, obeleženo je veličanstveno prošlog meseca u Podgorici, u hramu Hristovog Vaskrsenja. Litiju su predvodili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Došli smo na Nemanjin grad, a ne na tursku tvrđavu, kako godinama naš Svetosimeonski sabor neki klevetnički nazivaju - izjavio je tada protojerej Velibor Džomić.

Dr Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije smatra da je  odluka podgoričkih čelnika nastavak procesa promene identiteta Crnogoraca.

- U toku je pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja! Pre deset godina izbrisan je naziv bulevara pored Skupštine Crne Gore i zgrade predsednika - Nemanjina obala, i proces rasrbljivanja je u ofanzivi. Prava je perverzija. Pokušavaju se Nemanjići predstaviti kao okupatori, a Turci kao oslobodioci i Evropejci! Ispada da naši preci nisu potezali sablje na paše i begove. Negiraju se bojevi i veličanstvene pobede Crnogoraca nad Turcima, a režim pokušava sakriti nemoguće, rat i mnogobrojne žrtve u borbama za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije - podseća Aleksić.

On kaže da će Srbi u Crnoj Gori pokušati da odbrane identitet i blistavu istoriju preko Srpske pravoslavne crkve, Matice srpske i Instituta za srpsku kulturu, koji će uskoro biti osnovan u Podgorici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    22. mart 2014 | 00:41

    Бог вас клео погани изроди,што ће турска вјера међу нама,куда ћете с клетвом прађедовском. Су чим ћете изаћи пред Милоша?и?остале српске витезове који живе доклен сунца грије!!!

  • cola

    22. mart 2014 | 00:57

    Nema poganijeg naroda od ђетића

  • ssss

    22. mart 2014 | 00:36

    E kukala vam majka izdajnicka. Djedovi vam se po grobovima prevrcu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA