SRAMOTA: U Srbiji se ne zna broj obolelih od autizma, a danas je njihov dan

Po uzoru na velike svetske metropole, Beograd obeležava Svetski dan osoba sa autizmom kroz veoma kreativnu kampanju podrške. Međutim, ono što je poražavajuće jeste da se ne zna tačan broj obolelih u Srbiji od te bolesti

  • 3

Danas se u Beogradu obeležava Svetski dan osoba sa autizmom, a povodom toga, na Trgu republike od 11 časova je bila održana mala kampanja podrške.

Događaj je u organizaciji Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, a najinteresantnije je da su u ovom događaju mogli da učestvuju svi koji su zainteresovani.

Moto kampanje je "Roditelji osoba sa autizmom imaju samo jednu želju, koja je tvoja?", u okviru koje je potrebno da okačite svoju sliku na kojoj držite natpis sa porukom podrške dece sa autizmom, njihovim roditeljima, prijateljima, rođacima, društvu, svetu...

Najavljeno je da će na kraju kampanje sve slike sa porukama će biti objavljene na Fejsbuk profilu Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Želja organizatora je da vaš lični doprinos ovoj kampanji podigne svest o položaju i mnogim problemima osoba sa autizmom u društvu i državi.

U Srbiji nema preciznih podataka koliko ljudi boluje od autizma, ali se pretpostavlja da sa tim razvojnim poremećajem u Srbiji živi oko 2,5 hiljade osoba.

Autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija. Ovo oboljenje se javlja kod 6 osoba od hiljadu.

Svetski dan autizma se obeležava svakog 2. aprila, prema rezoluciji koji je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA