PRAVOSLAVLJE I SPORT: Svako ko se bavi sportom je sveštenik!

Na tribini "Pravoslavlje i sport" učestvovali su vladika jegarski Porfirije, proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević, kao i bivši fudbaleri Goran Stevanović i Aleksandar Kristić. Vladika Porfirije je istakao da je svako ko se bavi sportom u neku ruku sveštenik

  • 14

Tribina pod nazivom " Pravoslavlje i sport", održana je sinoć na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, sa početkom u 19 časova.

Povod za okupljanje bio je potpisivanje povelje o saradnji između Pravoslavnog  Sporstkog Društva " Sveta Srbija" i studentskog parlamenta bogoslovskog fakulteta, kao i Bogoslovije Svetog Save.

Prisutnima su se obraćali Vladika Porfirije, predsednik PSUSS Dejan Tomašević, predstavnik Bogoslovije Svetog Save Branislav Kedžić, bivši fudbaler i trener Goran Stevanović i Aleksandar Kristić, kao i nekoliko studenata.

- Svi znamo kako se bilo ko od nas oseća  kada neki od sportista zastupa  naš narod i koliko radosti osećamo kada dođemo do pobede. Spoj crkve i sporta leži u tome što crkva vodi računa o duši, a sport o telu. Duša ne postoji mimo tela, i obrnuto. "U zdravom telu, zdrav duh", kao što kaže latinska poslovica. Zato je ova veza toliko značajna i samim tim ovo je polje koje mora biti u okviru interesovanja crkve. Onaj ko se bavi sportom, u jednom ruku je sveštenik - naveo je Vladika Porfirije u svom govoru studentima, profesorima i svim prisutnim ljudima.

Cilj saradnje leži u tome da se što više mladih ljudi, pogotovo dece, aktivira kroz rekreaciju i duhovnost. Za sada PSUSS broji 300 mališana, na poljima odbojke, košarke i fudbala. Studenti bogoslovije volonterski rade sa decom, i svoje slobodno vreme posvećuju napretku mladih. Treninzi se održavaju širom Beograda, u sportskim balonima i potpuno su besplatni.

- Ja sam takođe student. Sada sam na FEFA fakultetu zajedno sa svojim sinom, na master studijama i jako je teško odvojiti slobodno vreme i ulagati trud u ovakve stvari. Živimo u vremenu gde je sve normalno postalo nenormalno, i obrnuto. Naše drustvo je osnovano sa idejom da kroz sport deci približimo pravoslavlje i pokažemo im koliko je naša zemlja zaista lepa. Dva puta nedeljno, deca treniraju različite sportove - izjavio je Dejan Tomašević.

I dečaci i devojčice mogu ravnopravno učestvovati u sportovima. Jedino u fudbalu nema ženske populacije. Košarka i odbojka uključuju oba pola. Jedan od bitnijih i većih događaja koji je u planu, jeste obeležavanje Dana Svete Srbije, koji će se održati na Adi. Tada će se održati liturgija na kojoj bi trebalo da prisustvuje Patrijarh Irinej.

- Nas trojica studenata smo pomoćnici trenera. Uskoro će se otvoriti i planinarsko drušvo, to je u planu. Deca su divna i neverovatan je osećaj učiti druge i pomagati. Slava zna da povuče, dođe do borbe, želje za novcem, ali onda se prepoznaju prave vrednosti. Mi smo tu da svedočimo o dobrom, na drugima je da to prepoznaju. Podržavaju nas poznati sportisti, Dejan Bodiroga, Mateja Kežman, koji dolaze na treninge kada su u mogućnosti -  za Telegraf je rekao je Nenad Srećković, jedan od studenata koji učestvuje u programu i trenira mališane.

Sami sportisti su pokrenuli inicijativu na ovaj projekat. Treneri mogu biti i osobe ženskog pola i ne postoji nikakva vrsta diskriminacije.

(D. Čavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Марун.

    4. april 2014 | 14:25

    Ово су фантастичне акције. Жао ми је само што се ово није препознало почетком '90их, кад се Православље поново будило међ' Србима...

  • Maki

    4. april 2014 | 15:24

    Ovo je lepa vest. Bravo!

  • Иностранные шпион

    4. april 2014 | 14:26

    Da...zajedničko vrhunskim sportistima i popovima je da imaju ljubav prema AUDI vozilima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA