OPREZ: Ovako pešaci divljaju po ulicama Beograda! (VIDEO)

U prva tri meseca ove godine izrečena je 1.421 kazna pešacima koji prelaze ulice van pešačkog prelaza ili dok je uključeno crveno svetlo. Razmislite šta sve sa sobom nosi nedozvoljeno prelaženje ulica

  • 29

Odredbe novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje za prestupe pešaka propisuju kazne i do 30 hiljada dinara, opšte su poznate. Međutim, većina naših sugrađana ih se ne pridržava.

Novi zakon kažnjava pešake koji svojim ponašanjem neposredno ugrožavaju bezbednost saobraćaja, posebno ako je reč o prelasku ulice van pešačkog prelaza ili dok je uključeno crveno svetlo.

Takođe, pešaci bi za vreme prelaženja kolovoza morali da se uzdrže od upotrebe mobilnog telefona. Ne smeju da koriste ni slušalice audio-uređaja na oba uha. Kretanje pešaka auto-putem od se strogo kažnjava. Prekršiocu se izriče kazna od 6.000 do 20.000 dinara, a ako vodi dete od 15.000 do 30.000.

- Za pešake važe pravila saobraćaja kojih se moraju pridržavati. Za nastanak saobraćajne nezgode može biti kriv i pešak, a ne samo vozač. Štaviše, pešak može izazvati saobraćajnu nezgodu sa stradalim licima iako sam nije povređen. Tako, na primer, može doći do nezgode kada vozač koji izbegava pešaka koji naglo stupa na kolovoz van pešačkog prelaza naglo skrene u levu stranu i direktno se sudari sa vozilom koje mu nailazi u susret. Pogrešno je mišljenje da su vozači "automatski" krivi kada se sudare sa pešakom, jer su "pešaci uvek u pravu".

Vozači su po pravilu odgovorni kada udare pešaka na mestu na kojem pešak ima prednost (pešački prelaz) odnosno na mestu na kojem su mogli da vide pešaka ili na mestu na kojem su imali razlog da predvide nailazak pešaka. Kad se sudare vozilo i pešak na mestu na kojem nije dozvoljen prelazak pešaka, a vozač nije mogao da vidi nailazak pešaka ili nije imao razloga da previdi nailazak pešaka, vozač nije kriv jer nije imao razlog da očekuje nepropisno ponašanje pešaka.

Treba napomenuti i to da ne postoji tzv. zona pešačkog prelaza u kojoj pešaci imaju ista prava kao na pešačkom prelazu. Radi se o teorijskoj konstrukciji koja nema utemeljenje u važećim propisima, te pešaci treba da imaju u vidu da prednost imaju isključivo na samom pešačkom prelazu - objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednosti u saobraćaju.

Iako rizično ponašanje u saobraćaju može biti uzrok mnogim nezgodama, pešaci ne obraćaju mnogo pažnju na apele od strane nadležnih. Stoga iz Uprave za bezbednost u saobraćaju najavljuju da će se ubuduće pojačati sankcionisanje ovakvog ponašanja.

- Nije dovoljno samo da naglasite svoj apel, potrebno je da pojačamo akciju sankcionisanja pešaka i vozača koji ne poštuju svoje obaveze koje imaju kao ravnopravni učesnici u saobraćaju. U prva tri meseca od početka godine imamo daleko manji broj povređenih pešaka. Naglašavam da je veoma važno da svi učesnici u saobraćaju budu veoma koncentrisani i da obavezno poštuju sve odredbe zakona o bezbednosti saobraćaja - kaže Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

On ističe da je u prva tri meseca ove godine izrečena 1.421 kazna i to: 466 kazne su izrečene pešacima koji su prelazili ulicu van pešačkog prelaza, 919 kazni je izrečeno pešacima koji su ulicu prelazili na crveno i 36 kazni koje su izrečene pešacima koji su pokušali da pređu autoput van određenog prelaza.

Bogosavac dodaje da je prošla godina, statistički gledano bila najbolja jer je zabeležen najmanji broj poginulih i teško povređenih pešaka u odnosu ne prethodne godine.

Pogledajte video koji smo spemili za vas i procenite da li je ovakvo ponašanje zaista opravdano.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ss

    11. april 2014 | 21:07

    Posle kad nekog udari auto onda su vozaci bahati. Ne daj boze vozac malo bolii auto da vozi odmah medijski linc, bahati mamin i tatin sin ili bahati lopov i slicno. Po ceo dan sam u kolima po gradu i samo ponekad vidim neki auto da prodje na crveno, ali zato vidim bar 50 pesaka svaki da kako prelaze na crveno. Van pesackog i po sred ulice nonsalantno i polako kao u svojoj dnevnoj sobi... i posle su vozaci bahati

  • ja

    11. april 2014 | 22:06

    Ljudi, da se razumemo...pesaci u BG su kamikaze. Smeje ti se u lice i pretrcava ulicu ispred nosa, a ne smes mu nista. Jos ako mu svirnes, pa to je nervoza, vika i dreka...ma strasno! Idi druze na pesacki, pa nije izmisljen bez razloga, nemoj posle da ti djavo bude kriv!

  • Papilon

    11. april 2014 | 19:02

    Srbio nedodjijo nemogu da verujem kulturu u Srbiji prelaz obelezen na desetak metara ali to je daleko,dosao sam skoro u Srbiju pa ovde je sve naopako gde god odes i pitas bilo sta niko nije nadlezan za nista,a posebno je zanimljivo kao da se svi takmice ko vise da baci kese ili djubre na ulici ali nema veze bice bolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA