Ovako izgledaju naočare Draže Mihailovića i Borislava Pekića (FOTO)

Eksponati na izložbi "U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-53" su dokumenti o "narodnim neprijateljima", kao i lični predmeti, među kojima su naočare Draže Mihailovića i Borislava Pekića

  • 25

U Istorijskom muzeju Srbije večeras je otvorena multimedijalna izložba, pod nazivom "U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-53". Izložbu čiji je autor Srđan Cvetković, otvorio je pisac Dragoslav Mihailović.

 

- Izložba donosi veoma inovativno izloženu građu o Golom otoku i drugim logorima, prinudnom otkupu i kolektivizaciji, izborima, kultu ličnosti i političkoj kulturi toga vremena - istakao je njen autor.

 

 

Među eksponatima su dokumenti o "narodnim neprijateljima" i lokacijama masovnih grobnica, originalni akti OZN-e, autentične fotografije, lični predmeti stradalih, kao i audio i video zapisi sa svedočenjima savremenika i potomaka o masovnim likvidacijama počinjenim staljinističkim metodama.

 

 

Takođe, izložene su i privatne stvari generala Dragoljuba Draže Mihailovića, a najviše pažnje su privukle naočare zaplenjene od njega prilikom hapšenja.

 

 

Izložba će trajati do avgusta, a osim ličnih stvari Draže Mihailovića, prvi put su javnosti prezentovani spiskovi streljanih nakon Drugog svetskog rata.

 

Takođe, dosta pažnje večeras su privukle i naočare Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih srpskih književnika. On je u zatočeništvu proveo 5 godina, od novembra 1948. do novembra 1953.godine.

 

 

Otvaranju je prethodio manji incident na Trgu Nikole Pašića, preko puta ulaza u muzej, između pripadnika SKOJ-a koji su raširili zastave i pevali pesme, i grupe mladića koji su pokušali da im oduzmu te zastave. Incident je sprečila policija.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA