Zavisnici na prinudno lečenje umesto u zatvor

Zavisnici uhvaćeni sa gramom droge biće upućivani na lečenje zavisnosti i moraće da uplate novac u humanitarne svrhe

  • 1

Osobe kod kojih policija na teritoriji Beograda pronađe drogu za ličnu upotrebu više neće nužno biti osuđivane na zatvorsku kaznu, već će, prema proceni tužilaštva i lekara, biti upućivani u Specijalnu bolnicu za lečenje bolesti zavisnosti.

Primenom načela oportuniteta - kod lakših krivičnih dela za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine, tužilaštvo će odustati od krivičnog gonjenja protiv zavisnika od droge, a oni će pak morati da određenu svotu novca uplate u humanitarne svrhe, a potom će biti hospitalizovani i lečeni. 

Predviđeno je da lečenje koje će pasti na teret države traje do šest meseci, a ukoliko zavisnici ne budu poštovali terapiju, krivični postupak protiv njih će biti nastavljen, a oni osuđeni u skladu sa zakonom.

Dok su državni organi puni entuzijazma da će ove mere uroditi plodom, zavisnici od teških droga znaju da to nije baš tako jednostavno u praksi, ali kažu da bi probali i prisilno odvikavanje kada bi ih organi gonjenja na to primorali.

Ovakve mere represije već se koriste i u drugim evropskim državama, a u Beogradu su primenljive na osnovu Protokola o saradnji, koji je prošle sedmice zaključen između Prvog osnovnog javnog tužilaštva i Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

- Protokol o saradnji predviđa da lica koja su upotrebljavala drogu za lične potrebe, ili koja imaju problema sa alkoholizmom, budu upućivana na obavezno lečenje - objasnio je  portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

- Osobe kod kojih se pronađe droga za ličnu upotrebu do, recimo, jednog grama, tužilaštvo neće krivično goniti pod uslovom da zavisnik od narkomanije ili alkoholizma uplati određenu svotu novca u humanitarne svrhe i ode na lečenje - rekao  je Zorić.

- Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti će izveštavati nadležnog tužioca o rezultatima koji su postignuti terapijom i u tom pravcu predlagati dalji tretman - napomenuo je on.

Direktorka Specijalne bolnice za lečenje bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić kaže da će lekari procenjivati u svakom konkretnom slučaju da li određeno lice ima potrebe za lečenjem, i dodaje da je lečenje zavisnosti mnogo korisnije nego da kažnjeni ide u zatvor.

Advokat Srđan Galić, koji u praksi često brani klijente od optužbi za posedovanje narkotika, smatra da je represivno lečenje korisno jer će zavisnike odvratiti od ponavljanja tih istih krivičnih dela, ali i drugih sa njima povezanim. 

- Poznato je da zavisnici često posežu za krađama i razbojništvima ne bi li došli do novca neophodnog za kupovinu psihoaktivnih supstanci - objasnio je Galić.

Međutim, zavisnici pokazuju skeptičnost prema "prinudnom lečenju".

- Iskreno rečeno, ne verujem da to sve vredi. Ja ne znam da se bilo ko izlečio u Drajzerovoj. To je lepo zamišljeno da bi se oni hvalili kako nešto rade, ali znam ljude koji su više puta pokušali da se "skinu" ali su se opet navukli - rekao je V. B., koji kaže da bi pristao da ide na lečenje pre nego u zatvor.

B. M. iz Beograda navodi je jednom već bio u "oportunitetu“ i da je platio kaznu od 50.000 dinara zbog posedovanja džointa. 

On misli da marihuana nije droga i da ne vidi od čega bi se tačno lečio kada bi mu neko naredio terapiju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • telegrafrs

    11. mart 2012 | 12:21

    Zavisnici na prinudno lečenje umesto u zatvor http://t.co/ocL6EQPW

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA