NAJBIZARNIJI POZIVI POLICIJI: Pošaljite mi brkatog policajca, da ga seksualno iskoristim!

Beograđani, sve u svemu, često zovu policiju. Tako su radnici ove službe često posrednici u rešavanju ljubavnih sukoba, a građani ih zovu i da bi im dali recept za kolače, ali i prijavili komšiju koji ih uznemirava laserima

  • 7

Kada pozovete broj 192 javiće vam se operateri komandno-operativnog centra MUP Srbije. Telefoni u ovoj službi ponekad zazvone i po 3.000 puta dnevno. Ima raznih poziva, od onih koji su tužni i uznemirujući do onih koji ih na trenutak oraspolože.

- Najveći broj saznanja i informacija dobijamo od naših sugrađana putem broja 192. Oni kada uoče neku nepravilnost, kad su žrtva nekog nemilog akta, okrenu 192 jer je to najjednostavnije i sigurno će im se neko javiti. Za 24 sata dobijemo između 1.500 i 2.500 poziva. Najmanje ih je u ovom periodu, tada broj padne na oko 1.300-1.400, ali u septembru, kad se svi vrate sa odmora dobijemo i više od 3.000 poziva - kaže glavni policijski inspektor Zoran Stanković, koji je skoro 17 godina na čelu KOC-a.

Kako navodi, oko 60 odsto poziva je u nadležnosti MUP ili neke od inspekcija na koje policija može da ih uputi, poput komunalne ili tržišne inspekcije. Sa druge strane, oko 20-30 odsto poziva je, uslovno rečeno, informativnog karaktera jer ih građani zovu kada imaju neki problem i ne znaju kako da ga reše.

- Od tog broja ima sigurno 10 odsto poziva kada nam građani prijavljuju nestvarne događaje, letelice... Takođe, zovu nas jer im je, primera radi, stigao uvećan račun iz Infostana, a nisu u stanju da dokažu da nisu toliko potrošili. Tada ih operater uputi na nekog ko bi mogao da im pomogne. Opet, između 10 i 15 odsto poziva koje primimo su uvredljivi, ometajući i zlonamerni, upućeni sa ciljem da se blokira linija 192. Na taj način direktno se ugrožava bezbednost nekog sugrađanina koji nije u mogućnosti da uspostavi vezu - dodaje Stanković.

Iako na broj 192 uglavnom stižu pozivi koji su uznemirujući i tužni, ima i onih koji ih, barem na trenutak oraspolože. Zovu ih i građani koji su izgubili kućne ljubimce, ali i oni koji su usamljeni i nemaju sa kim da popričaju.

- Tako nas često zove bakica koja insistira da je operater sasluša da mu otpeva neku pesmicu i kaže da ona ne može da umre dok ne snimi ploču. Jedna žena nas je zvala da nam kaže kako ima recept za divan kolač od višanja, a dobili smo poziv i od dečka koji kaže kako mu otac prigovara jer previše vremena provodi na internetu. Adolescenti se često javljaju i mole nas da ih odvezemo kući iz grada jer nemaju para za taksi, a ako se ne vrate na vreme roditelji ih neće pustiti sledećeg vikenda da izađu - dodaje Stanković.

Policiju je tako zvala i sugrađanka da prijavi kako se njen sin, koji ima oko 30 godina, nije još vratio iz grada govoreći kako se on nikada nije toliko dugo zadržao napolju, a zovu ih i kada se njihovi najmiliji ne vrate sa posla na vreme!

- Zovu nas i sugrađanke u polnoj zrelosti i kažu: "Pošaljite mi jednog milicajca da ga sredim!". Kad pitamo kako bi ga to sredila, obično odgovore: "Znam ja kako ću da ga sredim!". Onda je u šali pitamo kakav želi da bude, a pojedine žene zahtevaju da obavezno dođe policajac sa brkovima - objašnjava Stanković.

Pozivi su najintenzivniji od 15 pa do 23 sata ili do ponoći. Po gradu je raspoređeno i 60 kamera koje umnogome  pomažu policiji u obavljanju njihovog posla.

- Kada operateri u KOC prime poziv i procene da je u nadležnosti policije, prosleđuju ga sistemu video-nadzora, kao i operaterima na sistemu Avala. Oni onda prozivaju najbližu patrolu i odlaze na teren kako bi proverili verodostojnost dojave. Međutim, vrlo često se dešava da se izveštaj sa terena ne poklapa sa onim što je prijavljeno - kaže jedan od operatera ovog centra.

Kako dodaje, mnogo je više "zanimljivih" poziva kada je pun mesec i u to se uverio tek kada je počeo da radi na ovom mestu.

- Jednom prilikom čovek se požalio da ga komšija ometa nekim zracima i laserima, a drugi je tvrdio da mu komšija pušta gasove kroz radijator koji ga guše. Zvao je jedan dečak jer mu je drug udario čvrgu, a jednom je jedna baka zvala patrolu da dođe kod nje jer nema sa kim da popije kafu. Dešava se da nas zovu i da posredujemo u ljubavnim sukobima. Zovu nas kad zateknu suprugu sa drugim ili obrnuto. Šta da se radi i to je život, rešimo mi i to - dodaje on.

Tako je, navode, zvala i maloletna devojčica jer mama nije htela da je pusti da izađe u grad. Nakon što je operater porazgovarao sa njom i sa njenom majkom, ona je odustala od izlaska. Opet, komšijske svađe često se predstave mnogo opasnije nego što su zaista.

Kako dodaje Zoran Stanković ljudima često nedostaje tolerancije i strpljenja. Ipak, policija je zahvalna sugrađanima na pomoći.

- Mi smo vrlo zahvalni sugrađanima što nam sve prijavljuju, čak i kada to nisu autentični događaji. Mi prilazimo svakoj prijavi kao da je verodostojna. Čak i kada pretpostavljamo da je poziv da je u nekoj srednjoj školi postavljena eksplozivna naprava lažan, mi  se ponašamo kao da je to zaista tako i poštujemo proceduru koja je propisana u takvim situacijama - zaključuje Stanković.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA