Siniša Mali: Zadovoljan sam i ponosan onim što je urađeno za prvih sto dana

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali podneo je danas izveštaj o onome što je urađeno i započeto u prvih 100 dana nove Gradske uprave

  • 4

Zadovoljan sam onim što smo učinili u prvih sto dana rada, krenulo je nabolje, a pozitivni efekti našeg rada tek će se videti narednih godina, rekao je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavljajući rezultate rada u Starom dvoru i najavio da će se ovakvi izveštaji redovno podnositi građanima.

On je naglasio da je veoma ponosan što danas ima priliku da stane pred građane Beograda i da podnese izveštaj onima koji su mu ukazali poverenje.

– Ovo neće biti prvi niti jedini put. Redovno ćemo podnositi izveštaje građanima o svom radu. Isti ovakav izveštaj podnećemo i na kraju ove kalendarske godine, kao i na kraju svake od naredne četiri godine. Želja mi je da javnost, kao i građani Beograda, u svakom trenutku imaju uvid u ono što radimo, kao i na koji način to radimo – najavio je gradonačelnik i detaljno naveo ostvarene rezultate.

On je naglasio da je kada ga je Srpska napredna stranka predložila za gradonačelnika Beograda znao da neće biti lako i da je situacija veoma teška, ali ono što su zatekli, daleko je premašivalo i najgora očekivanja.

– Gradske finansije bile su uništene, a grad se gušio u dugovima od preko 1,1 milijardu evra. Zbog rasipničke i nedomaćinske politike naših prethodnika, zatekli smo i dugove prema gotovo svim korisnicima budžeta, ogroman spisak nerešenih problema, loše upravljanje na svakom koraku, u svakom preduzeću.

Ni dan-danas se ne zna kolikom imovinom raspolaže grad Beograd. Kako bi svi građani razumeli šta smo sve radili u proteklih 100 dana, želim ponovo da podsetim u kakvoj smo situaciji preuzeli rukovođenje Beogradom 24. aprila ove godine.

Nažalost, naš grad nije bio prestonica čiji budžet raste svake godine, grad u kome se grade hiljade kvadrata poslovnog i stambenog prostora, grad koji se razvija i čiji stanovnici imaju sve više radnih mesta. Beograd je poslednjih godina opljačkan, opterećen skupim i pogrešnim projektima i veoma lošim rukovođenjem – rekao je Siniša Mali i dodao da je tada grad bio bio bukvalno na ivici bankrota.

– Danas slobodno i odgovorno mogu da kažem da nije promenjena vlast u Beogradu, da nije promenjena politika kojom se vodio grad, da nisu izvršene promene na rukovodećim mestima u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, Beograd bi bankrotirao. Ova činjenica je veoma važna kako bi se još jednom podvuklo da nismo imali šta da nasledimo ili da nastavimo. Mi smo jednostavno morali, narodski rečeno, „da vadimo kestenje iz vatre” – naglasio da Mali.

Govoreći o radu u prvih sto dana gradonačelnik je na prevo mesto stavio rad na konsolidaciji javnih finansija što je bilo ključno kako bi se grad spasio od bankrota.

– Prvi put, posle veoma mnogo godina, budžet je formiran tako što smo prvo izračunali realne prihode, a potom na osnovu toga odredili troškove. Podelićemo iz budžeta tačno onoliko koliko imamo. Znamo da su potrebe veće, ali nećemo obećavati nemoguće. Da je ovakav pristup ispravan, pokazalo se već u ovom polugodištu, kada je ostvarenje planiranih prihoda 100 odsto i pri tome ne postoje neizmirene obaveze iz 2013. godine.

Samo da vas podsetim, prethodna gradska vlast je ostavila i 14 milijardi dinara neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda. Uspeli smo da vratimo preko 2,5 milijardi starih dugova a do kraja godine planiramo da vratimo ukupno 5,6 milijardi. Uglavnom se radi o socijalnim davanjima za koja je prethodna vlast ostala dužna.

A sledeće godine nas čeka najteža godina u istoriji jer moramo da vratimo bankama preko 80 miliona evra kredita iz prethodnog perioda i smanjimo dug prethodne vlasti – naglasio je Siniša Mali, ističući da grad neće odustati od investicija, ali su za nove razvojne i investicione aktivnosti pronašli alternativne modele i izvore finansiranja koji ne opterećuju budžet.

–U tom smislu je predviđeno da jedan od izvora prihoda bude prodaja imovine koju poseduje grad, a koja nije u neposrednoj funkciji koju grad obavlja. Kao drugi vid modela za finansiranje razvoja predviđeno je iznalaženje partnera za finansiranje kapitalnih objekata, pre svega kroz model javno-privatnog partnerstva.

Ovo je suštinska razlika između nas i prethodne vlasti. Oni su se za svaku novu investiciju kreditno zadužuvali ne razmišljajući ko će i odakle da vrati te kredite. To što su činili velika je neodgovornost prema gradu, kao što je neodgovornost kada trošiš u svojoj porodici više nego što imaš. Mi ćemo investicije da radimo kroz javno-privatna partnerstva, koncesije i zajednička ulaganja, kako grad ne bi dodatno bio zadužen a građani će dobiti novu vrednost – istakao je gradonačelnik.

Jedan od zadataka koji je postavljen i koji je počeo uspešno da se ostvaruje je finansijska konsolidacija javnih preduzeća. Primenom novih mera u svojim poslovnim politikama, „Ada Ciganlija” i „Pogrebne usluge” uspeli su da se konsoliduju tokom ove godine i ne budu na spisku subvencionisanih preduzeća u novom budžetu.

Kao primer da je u javnom sektoru moguće povećati i dobit, a pre svega povećanjem komercijalnih prihoda i smanjenjem rashoda, pokazuju rezultati nekih preduzeća. Tako je JKP „Parking servis“ ostvario dobit u prvom polugodištu od oko 340 miliona dinara, JP „Ada Ciganlija“ 8 miliona dinara, Veletržnica 56, Tašmajdan 8 miliona, JKP „Javno osvetljenje“ 38 miliona, Kombank Arena, koja je do sada bila u minusu, 1,370 miliona, JKP „Pogrebne usluge“ 65,124 miliona, JKP „Zelenilo – Beograd” 106 miliona dinara.

Gradonačelnik je posebno naglasio da je Skupština grada 27. juna raspisala javni konkurs za imenovanje direktora 20 javnih preduzeća čiji je osnivač grad Beograd. On izdvojio nekoliko projekata koji su značajni za Beograd.

– Kako bi se realizovao projekat „Beograd na vodi” počela je izrada prostornog plana područja posebne namene za to područje. Rekonstruisana je zgrada Beogradske zadruge, kao i prostor oko nje, i u njoj predstavljen projekat „Beograd na vodi”.

 

U proteklih mesec dana više od 20.000 Beograđana i građana Srbije posetilo je ovu zgradu, a počelo je i uklanjanje objekata na delovima teritorije savskog amfiteatra, u toku je rešavanje pravno-imovinskih problema, 13 kilometara pruge je već uklonjeno – rekao je gradonačelnik i da se zajedno sa Vladom Srbije radi i na završetku nove železnicke stanice Prokop.

On je najavio i početak izgradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu, početak izgradnje najmanje četiri nove podzemne garaže, kao i završetak fabrike vode Makiš 2 i početak rekonstrukcije Makiša 1, a realizacijom ova dva projekta, Beograd će rešiti problem snabdevanja pijaćom vodom za sledećih 20 godina.

Kao posebno važan projekat on je istakao uređenje komunalne deponije Vinča i međunarodni tender za upravljanje deponijom i reciklažu otpada.

Kao posebno važno istakao je vođenje odgovorne socijalne politike koja je u skladu sa mogućnostima grada.

– Socijalna davanja obezbeđena su za najugroženije kategorije građana kao što su deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice, porodice sa više dece, osobe sa invaliditetom, stara lica bez porodičnog staranja, marginalizovane grupe, kao i za sve ostale ugrožene kategorije stanovništva. Novu gradsku vlast zatekao je dug u iznosu od 126.278.140 dinara za isplatu jednokratnih novčanih pomoći licima koja su ovo pravo ostvarila po osnovu rešenja iz 2013. godine.

Obezbeđena su sredstva za izmirenje navedenog duga u celosti, kao i za redovnu isplatu tekućih zahteva – rekao je Mali i dodao da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu utvrdio jedinstvene kriterijume koji će se koristiti u rešavanju prava na jednokratne novčane pomoći, u cilju ujednačavanja prakse svih 17 opštinskih odeljenja. Takođe, izmirena su dugovanja po osnovu jednokratnih novčanih davanja zaposlenim i nezaposlenim porodiljama zaključno sa 30. junom 2014 godine, u ukupnom iznosu od 108.810.000 dinara, za 2.444 korisnice, čime su izmirena dugovanja iz prethodnog perioda.

 

Izmirena su i dugovanja za isplatu naknade zarada zaposlenim porodiljama u visini 253.104.059 dinara, koliko je iznosio dug na dan 31. decembra 2013. godine. Nije ukinuto nijedno pravo i nijedna grupa ugrožena, a svim ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač grad Beograd, i drugim korisnicima gradskih budžetskih sredstava, upućena je preporuka za smanjenje troškova reprezentacije, kao i naknada za upravne i nadzorne odbore, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima u proteklih 100 dana završena je izgradnja dva nova vrtića, a u toku je izgradnja novih, kao i škole u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu.

On se osvrnuo i na stanje u kulturi.

– Kako bi se postigla bolja saradnja i timski rad na organizaciji svih manifestacija i njihovog prožimanja u realizaciji kroz stvaralačke ideje i nova kreativna rešenja, Beograd je osnovao novu ustanovu kulture Centar beogradskih festivala – CEBEF, nastalu spajanjem kapaciteta ustanova koje su se u prethodnom periodu bavile organizacijom pomenutih manifestacija.

Grad je finansirao i obnovu rodne kuće slavnog srpskog vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, a u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Velikog rata donete su odluke o podizanju dva značajna spomenika – spomenika poginulim ruskim i srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu i spomenika caru Nikolaju II Romanovu.

Podsetio je da je na početku mandata obećao da će grad promeniti odnos prema finansiranju sporta i prioritet dati masovnom, rekreativnom i školskom sportu, a ne samo vrhunskim klubovima što se i čini.

– Sekretarijat za sport i omladinu je u 2014. godini podržao sportsko- rekreativne programe u ogranizaciji sedam sportskih centara, tako da imamo besplatan program za decu za vreme letnjeg raspusta.

U prethodnom periodu organizovani su sledeći sportski događaji: 27. SuisseGas Beogradski maraton, koji je imao rekordan broj od 3.650 učesnika u polumaratonu i maratonu iz 54 zemlje sveta sa svih kontinenata, 21. Smoki Smokić dečji maraton, Grad Beograd finansira Trofej Beograda, koji podrezumeva takmičenja iz 60 sportova i 40 velikih i značajnih sportskih takmičenja, kao što su: Dani ritmičke gimnastike – ,,Palilula kup“ 2014, 8. Međunarodna biciklistička trka Banjaluka – Beograd, 34. godina plivačkog kluba ,,11 april“.

Organizovali smo Evropsko prvenstvo u veslanju na Adi Ciganliji, dobili organizaciju Evropskog prvenstva u atletici u dvorani u 2017. godini, kandidovali se se da budemo domaćini Final Four Evrolige u košarci, a organizovali smo i Gimnazijadu kao sportsku manifestaciju u kojoj su učestvovali učenici beogradskih gimnazija – rekao je gradonačelnik.

On je naglasio da je posebno ponosan na poboljšanja u efikasnosti rada Gradske uprave, a da su u cilju ozbiljnijeg pristupa definisanju godišnjih planova preduzeća, odgovornijeg upravljanja i finansijske kontrole, osnovane Služba za internu reviziju grada Beograda i Služba za budžetsku inspekciju, kao posebne službe, koje su samostalne i nezavisne u svom radu i odgovorne gradonačelniku grada Beograda.

Iz istog razloga obrazovana je i Komisija za koordinaciju rada i poslovanja javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd, koja u saradnji sa Upravom za cene, u sastavu Sekretarijata za privredu, vrši nadzor i kontrolu nad obavljanjem delatnosti i zakonitosti rada javnih preduzeća i ustanova, i to kontrolom usaglašenosti i primene opštih i pojedinačnih akata u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, kao i praćenjem rezultata poslovanja javnih preduzeća i ustanova – rekao je Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, Služba za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima (BEOKOM) konačno je počela da obavlja poslove zbog kojih je i formirana – direktno na terenu proverava rešavanje prijavljenih komunalnih problema građana. Izvršena je reorganizacija Gradske uprave, kao jedinstvenog organa, na taj način što je broj organizacionih jedinica smanjen, a srodni poslovi objedinjeni, čime je obezbeđena bolja kontrola rada, efikasnije obavljanje poslova, kao i funkcionalnija Gradska uprava.

Gradonačelnik je istakao da posle prvih 100 dana napora da se uredi i domaćinski vodi Beograd, obećava da će se on i njegov tim i u narednom periodu truditi da opravdaju poverenje koje im je ukazano.

– Naše čvrsto opredeljenje jeste da budemo dobri domaćini, a ne rasipnici, da trošimo samo onoliko koliko zaradimo i da izbegnemo svako dodatno zaduživanje grada. Samo odgovorna politika i mere za ozdravljenje našeg grada, njegove privrede i budžeta, doneće dobrobit svim Beograđanima. Ne kažem da će biti lako, ali mi drugog rešenja nemamo.

Jednostavno, moramo odlučno da se uhvatimo ukoštac sa nasleđenim problemima i da ih rešavamo. Želim da Beograd, kao i cela naša Srbija, bude moderan, normalan, uređen evropski grad, sa efikasnom upravom po meri građana. Jer mi smo tu zato što ste nam vi darovali svoje poverenje i poverili mandat, a na nama je da se ne štedimo i da uložimo sve svoje znanje, umeće i dobru volju u veliku i zajedničku ideju – boljeg života za sve stanovnike našeg grada.

Ocenu kako smo radili daće građani na narednim izborima, ali sa sigurnošću i ponosom mogu da kažem da Beograd ima konačno domaćinsku vlast, koja o svom gradu brine kao o svojoj kući, koja voli svoj Beograd i trudi se da svaki dan uradi nešto korisno za Beograđane - završio je gradonačelnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan

    1. avgust 2014 | 17:22

    Pitanje za gospodina Malog,sta je sa tim ljudima koji su pokrali taj grad i Srbiju,hocemo li iz godine u godinu samo o tome pricati ili ce svi koji su krali biti procesuirani na mesto gde treba da budu

  • WWW

    1. avgust 2014 | 17:17

    SAMO DA MALI UKINE BUSPLUS I ULAZI U ISTORIJU .

  • Sladja

    2. avgust 2014 | 10:24

    Sve je to lepo, ali kada će se raditi kanalizacija na Miljakovcu III?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA