SKANDAL: Hrvatima smo godinama plaćali parkiranje u Beogradu, za softver nam uzeli pola miliona evra!

Zagrebački "Jutarnji list" objavio da je Beograd svojevremeno kupio program "ParkIS", koji su osmislili hrvatske firme Zagrebparking, RAO i Elektromodul, da je za to platio nešto manje od pola miliona evra, kao i da se taj program i dalje koristi u prestonici Srbije!

  • 35

Verovali ili ne - Beograđani, ali i svi oni koji su ikad parkirali automobil u glavnom gradu Srbije deo novca za parking davali su - HRVATIMA! Ništa strašno, osim činjenice da smo softver (koji se obično dobija besplatno) platili oko pola miliona evra i da smo, pored toga, od svake SMS parking poruke koju smo plaćali, "masnu" proviziju odvajali za firmu iz Zagreba.

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je tekst o firmi zaduženoj za regulisanje parkinga u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, u kome je između ostalog i objavljeno da je Beograd svojevremeno kupio program "ParkIS",  te da je za to platio nešto manje od pola miliona evra, kao i da se taj program i dalje koristi u prestonici Srbije!

U tekstu se opisuje i kako je 2003. godine došlo do sklapanja posla nakon čega je uveden novi sistem parkiranja. Damir Taslidžić,  iz osječke firme "Elektromodul" u oktobru 2011. godine objasnio je za portal "osijek031.com" o "uspešnom poslu u Beogradu".

- Još 2002. godine predvodio sam hrvatsku delegaciju u Beograd, kojemu smo prodali sustav koji je osmislio Zagrebparking, RAO i mi. Prodali smo im ‘know-how’ za 470.000 evra, tako da danas Beograd radi na istom programu kao što rade u Osjeku, Zagrebu i većini hrvatskih gradova. Trenutno smo na tržištu u Kazahstanu, u Alma Ati, te u čileanskom Santiagu, gde smo daleko došli u pregovorima za uvođenje našeg programa parkinga - rekao je Taslidžić.

Na pitanje ko sve ima vlasništvo i naplatu dobiti sem  privatne firme RAO iz Osjeka, kao i koliko gradovi mesečno izdvajaju za održavanje sistema, između ostalih i Beograd, nije stigao konkretan odgovor.

- Po pitanju učestvovanja podružnice u prodaji programa gradovima i uticaja na određivanje cene, za usluge izrade projekata, konsultantske usluge, edukaciju i pomoć kod uvođenja programa (know-how), koje su uz tehnologiju sastavni deo celog programa, podružnica Zagrebparking je sa firmom RAO d.o.o. sklapala anekse osnovnog ugovora o razvoju i održavanju kontrole parkiranja, ukupno njih 10, za svaki pojedini projekt. U svakom dodatku ugovora naveden je ukupan finansijski iznos predmetnog poslovanja, kao i pripadajući iznos prihoda podružnice Zagrebparking. Tako je i poslednji, 10. dodatak, sklopljen za Grad Beograd 18. decembra  2003. godine, na osnovu kojeg je podružnica zaradila 96.000 kuna (oko 14.000 evra). Gradovi koji su se kasnije uključivali u ‘zagrebački model’ naplate i kontrole parkiranja nisu tražili usluge prenosa od strane podružnice Zagrebparkinga, s obzirom na to da je program funkcionisao u nizu hrvatskih gradova i ‘novouključeni’ gradovi program su mogli samostalno uvoditi, dok su tehnologiju mogli birati sami - piše "Jutarnji list".

Inače, program "ParkIS"  je u zajedničkom vlasništvu Zagrebparkinga i firme RAO d.o.o. informatički inženjering. Zagrebparking, odnosno Grad Zagreb, godinama je ulagao ogromna sredstva, ustupio infrastrukturu i ljude za razvoj sustava, a danas, kada bi se u tu podružnicu Zagrebačkog holdinga trebao novac ulivati sa svih strana - grad Zagreb isključen je iz podele dobiti.

Dragan Đilas, Živorad Anđelković

Zbog te navodne neravnomerne podele novca, u javnosti Hrvatske je i izbio čitav skandal.

Podsetimo, podela gradskog jezgra na zone sa ograničenim vremenom zadržavanja i uvođenje tarifnog sistema za naplatu parkiranja funkcioniše u centralnoj zoni Beograda od 21. novembra 2003. godine, za vreme vladavine Demokratske stranke. Na čelu "Parking servisa" u to vreme bio je istaknuti funkcioner ove partije Živorad Anđelković.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александр Паламудов

    1. septembar 2014 | 14:17

    Ne bi me zacudilo da pročitam da smo finansirali i Hrvatsku vojsku...jer Evropa nema alternative...

  • Dragisa

    1. septembar 2014 | 14:45

    Svaka cast Hrvatima ! Opremu je verovatno nabavljo veliki Srbin?

  • The Spatula

    1. septembar 2014 | 14:31

    Placamo jer se neko tali sa njima. A izgleda da se tali svaka vlada koja dodje! Da nije tako, ne bi se bacale pare!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA