INICIJATIVA TELEGRAFA: Dajte mostovima u Beogradu imena po Tesli, Andriću i ostalim znamenitim Srbima!

U našem glavnom gradu postoji 7 mostova od kojih nijedan nema zvaničan naziv, niti su postojeći kolokvijalni nazivi osmišljeni u čast neke znamenite ličnosti ili događaju iz srpske prošlosti

  • 26

Jedan od glavnih arhitektonskih simbola svake prestonice su mostovi koji neizostavno nose nazive po nekom značajnom događaju ili znamenitoj istorijskoj ličnosti. Međutim, ovo nije slučaj ni sa jednim od 7 mostova u našoj prestonici.

Mnogi sugrađani koji znaju tačan broj mostova u Beogradu, često ne znaju kako se oni zovu, ili pak, da ti, opšte poznati nazivi, nisu njihova zvanična imena.

Pionir inicijative da bezimeni mostovi konačno dobiju zvanične nazive je Gradska opština Savski venac koja je pre godinu i po dana sa grupom građana pokrenula akciju dodele zvaničnog imena mostu preko Save koji svi znamo kao "Stari savski" ili "Tramvajski most".

Gazela

- Pokrenuli smo inicijativu s namerom da grad Beograd po uzoru na druge svetske metropole, mostovima dodeli zvanična imena. Naša inicijativa već godinu i po dana stoji u mestu, mi smo gradskim vlastima predali peticiju koju je potpisalo više stotina građana, međutim, ništa se još uvek nije dogodilo - objašnjava Bane Gajić, član opštinskog veća opštine Savski Venac.

Kako se birokratske procedure odvijaju dosta sporo u našoj zemlji, odgovor na pokrenutu peticiju još uvek nije donet.

- Nemamo čak ni odgovor od Komisije za imenovanja za ulice i trgove da li je ta inicijativa prihvaćena ili ne. Smatramo da je bio dobar trenutak da se u okviru obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda Savski most nazove po učitelju Miladinu Zariću koji je 20. oktobra 1944. godine istrčao iz svog stana kroz jaku nemačku vatru i razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje. To bi bila najbolja počast njegovom hrabrom činu - kaže naš sagovornik.

Problematiku bezimenih mostova u Beogradu, naš sagovornik komentariše kao uvredljivu za srpsko društvo jer, kako kaže, u našoj istoriji postoje mnoga značajna imena.

- Deluje mi uvredljivo za srpsko društvo što niko nije mogao da izdvoji kojih deset znamenitih ličnosti je uradilo dovoljno za naš narod da bi po njima bla nazvana neka građevina - primećuje Gajić i dodaje da bi među prvim javnim ličnostima bili Nikola Tesla, Milutin Milanković, Ivo Andrić koji je Nobelovu nagradu dobio zbog dela u kojem se radnja dela odvija uz most i Višegrad.

Na pitanje da li će se u skorijoj budućnosti sprovesti dodeljivanje naziva ovim građevinama, naš sagovornik kaže:

- Kao funcioner jedne od 17 beogradskih opština to ne mogu da znam niti mogu da odlučujem o tome, ali kao građanin živim u nadi da će se uskoro to realizovati.

Iako do danas ni jedan most nije dobio zvanični naziv, Gradsko veće donelo je odluku da će novi most preko Dunava na relaciji Zemun-Borča dobiti naziv "Pupinov most" po srpskom naučniku, pronalazaču i dobrotvoru Mihajlu Pupinu. Nadamo se da će istu sudbinu doživeti i ostale značajne građevine.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Www

    25. oktobar 2014 | 13:50

    Po Njegosu.....

  • Аконкагва

    25. oktobar 2014 | 16:49

    Има пуно српских научника и знаменитих људи. Милутин Миланковић, Руђер (Никола)Бошковић, Јован Поповић... Такве величине мало народа у свету има!

  • SRBIN

    25. oktobar 2014 | 13:23

    Pa već je dobio Aerodrom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA