Mali: Beograd se ugleda na London

Gradonačelnik Siniša Mali otputovao je u London s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, gde će učestvovati na Ekonomskom samitu. Prvi čovek srpske prestonice susreće se u sredu i s kolegom Borisom Džonsonom, koji je gradonačelnik Londona od 2008. godine

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali za “24 sata” kaže da će na Ekonomskom samitu, između ostalog, predstaviti Beograd kao dobro mesto za investiranje, a jedan od projekta je i “Beograd na vodi”.

- Sa gradonačelnikom Londona razgovaraću o nekoliko pitanja važnih za funkcionisanje grada. Pre svega će biti reči o načinu na koji je organizovana njihova gradska administracija. Želja nam je da preuzmemo njihove ideje kako bismo ih primenili u Beogradu. Takođe, razgovaraćemo i o gradskom prevozu jer je London uspeo da integriše različite vidove transporta. U planu nam je izrada studije o javnom prevozu i zato će nam iskustva iz Londona biti od velike pomoći - kaže Mali.

Prvi čovek Londona, koga zovu i Boris Veličanstveni, veliki je borac za zaštitu životne sredine, tako da će jedna od tema dvojice gradonačelnika biti i ekologija, odnosno povećanje energetske efikasnosti i način na koji je moguće smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Džonson je nedavno najavio i da će zabraniti pušenje u londonskim parkovima kako bi taj grad postao jedan od najzdravijih na svetu. Ideja je da se pušenje zabrani u deset najvećih parkova, uključujući i Hajd park i Grin park.

Koliko je važno biti povezan sa svetom, govori i njegova želja da London postane grad sa najviše wi-fi pristupa na svetu. To je obećao i u predizbornoj kampanji 2012. Britanska prestonica već spada u prvu ligu gradova sa dobrim wi-fi pristupom.

Džonson je svoj šmekerizam dokazao i nakon što je pre nekoliko godina priskočio u pomoć sugrađanki koju je na ulici napala grupa devojaka od kojih je jedna bila naoružana šipkom. Džonson se odmah dao u poteru, a napadnutu ženu je otpratio kući.

Podaci iz razvijenih zemalja pokazuju da saobraćaj u metropolama oslobađa više od 30 odsto ukupnog ugljen-dioksida. Zato je Džonson doneo odluku da naplaćuje ulazak kolima u uži centar Londona. To saobraćajnu gužvu smanjuje za 22 odsto, a emisiju ugljen-dioksida za 16 odsto.

Gradonačelnik Londona obožava da vozi bicikl i svakodnevno na ličnom primeru to i dokazuje. Čak je u pomoć pozvao i čuvenog snagatora Arnolda Švarcenegera, bivšeg guvernera Kalifornije, sa kojim je zajedno vozio bicikl gradskom stazom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    28. oktobar 2014 | 14:39

    Nisam znao da i u Londonu otpadaju fasade sa zgrada...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA