NIKAD NIJE KASNO: Korisnici Doma za stare učili japanske veštine! (FOTO)

U cilju unapređenja društvenog života korisnika Doma za stare - Stacionara na Karaburmi, kompanija Japan Tobacco International svakog meseca organizuje različite aktivnosti. Upoznavanje sa tradicionalnim načinom oblačenja kimona bila je poslednja akcija koja je oduševila mnoge penzionere

  • 1

Korisnici Doma za stare – Stacionara na Karaburmi pokazali su da radoznalost i želja za novim znanjem i iskustvom ne mari za godine. Oni su uživali u demonstraciji ceremonije oblačenja tradicionalnog japanskog kimona, veštine koju im je u organizaciji Japanske ambasade u Republici Srbija pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International, predstavila majstorica kimona Akemi Hosino.

- Bilo je čarobno, oduševljena sam! Uživala sam u ceremoniji oblačenja kimona. Aktivnosti ovog tipa pričinjavaju nam veliko zadovoljstvo jer nam daju priliku da steknemo nova znanja i iskustva. Od kada sam ovde, već četiri godine, doživela sam toliko novih stvari koje nisam za ceo svoj zivot – kaze Jelisaveta Radojčić, korisnica Doma za stare – Stacionara na Karaburmi, inače biolog u penziji.

Upoznavanje sa tradicionalnim načinom oblačenja kimona jedna je od aktivnosti koje kompanija Japan Tobacco International organizuje svakog meseca u Domu za stare – Stacionaru na Karaburmi kako bi unapredila društveni život korisnika, koji su već imali priliku da nauče japansku tehniku pravljenja ikebana.

- Mesečnim aktivnostima želimo da oplemenimo svakodnevnicu naših prijatelja iz Doma za stare. Današnja demonstracija japanske veštine je jedna od onih malih stvari koje često umeju da pričine veliko zadovoljstvo i učine život ispunjenijim i srećnijim – porucila je Ana Veljkovic, menadžerka za komunikacije u kompaniji JTI za Zapadni Balkan.

Ranije ove godine JTI je donirao sredstva za rekonstrukciju ovog Stacionara namenjenog nezi osoba sa delimičnim ili potpunim invaliditetom kojima je u potpunosti potrebna tuđa nega i pomoć.

Ovaj projekat je nastavak podrške kompanije JTI sistemu zaštite socijalno ugroženih grupa u Beogradu. Do sada su donirana sredstva za adaptaciju i opremanje prvog specijalizovanog Dnevnog boravka za odrasle sa posebnim potrebama u Beogradu, kao i za dva Dnevna boravka za stare na Vračaru i Novom Beogradu.

O kimonu:

Kimono (u bukvalnom prevodu - stvar koja se nosi) tradicionalni je japanski odevni predmet koji nose i muškarci, i žene i deca. Kimono je odora u obliku latinicnog slova T, velikog okovratnika, dugih i sirokih rukava ciji rubovi padaju do člankova. Nosi se obavijen oko tela, uvek sa levom stranom preko desne (osim u slučaju oblačenja za sahranu), učvršćenim pojasom obi koji se vezuje na leđima, uz japanske čarape tabi i tradicionalnu japansku obuću geta.

Pravi se od svile i drugih specijalnih materijala. U Japanu se veoma poštuju i smatraju umetničkim radovima. Leti se umesto formalnog kimona nosi jukata, koja je lakša za kretanje i rad. Kimona se šiju u nekoliko oblika, zavisno od nivoa formalnosti. Na ženskim kimonima nivo formalnosti manifestuje se dužinom rukava, bojom i materijalom, dok muški ima jedan oblik i obično je tamnije boje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA