TAJNA PODZEMLJA U CENTRU BG: Otkrivamo šta se dešava ispod Pozorišta na Terazijama (FOTO)

Borba sa prirodom koja se odvija ispod temelja Pozorišta na Terazijama traje decenijama unazad. Telegraf vam otkriva šta se zapravo dešava čak dva nivoa ispod čuvenog pozorišta

  • 3

Terazije predstavljaju deo Beograda ispod kojeg se nalaze jake struje podzemnih voda koje su pretile da ugroze opstanak mnogih objekata. Međutim, jedino rešenje ovog problema nalazi se čak 2 nivoa ispod zemlje.

Pre 20 godina Direktor Pozorišta na Terazijama, Svetislav Bule Goncić zajedno sa celokupnim asamblom prošao je paklenu borbu sa podzemnim vodama zbog kojih je bio neophodno srušiti značajan deo pozorišta, odložiti finalizaciju njegovog renoviranja i održavati predstave na scenama drugih institucija.

Ideja o rekonstrukciji pozorišta čekala je na svoju realizaciju čitavih 17 godina, a konkretni radovi trajali su od 2003. do 2005. godine kada je izgrađen sistem pumpi za drenažu podzemnih voda, po uzoru na onaj koji se nalazi ispod hotela "Moskva".

- Kada sam počeo da radim u pozorištu s početka 90-ih godina, rekonstrukcija je tek počela ali je ubrzo obustavljena zbog ekonomske krize i borbe sa podzemnim vodama koje su krenule da prave veliku štetu i ometaju renoviranje - priseća se Dušan Lazić, pomoćnik direktora za scenski nastup.

Vrhunac borbe sa podzemnim vodama i ograničavanjem finansijskih sredstava, bilo je obeležavanje Dana pozorišta kada se tadašnji direktor Goncić, obratio medijima iz čamca koji je bio u poplavljenoj orkestarskoj jami.

- Tek nakon famoznog obeležavanja Dana pozorišta iz čamca uspeli smo da skrenemo pažnju medijima i ponovo pokrenemo pitanje rekonstrukcije objekta koja je završena 2005. godine. Tada je urađena posebna izolacija, ali pošto je problem podzemnih voda i dalje postojao, ugrađen je sistem drenaže sproveden ispod samih temelja - kaže Dušan koji u ovom pozorištu radi poslednje 22 godine.

Naš sagovornik kaže da pumpe rade naizmenično a izbacivanje vode zavisi od količine vode.

- Pumpe su plivajuće a pošto su automatizovane, one se uključuju same u zavisnosti od nivoa vode. Servisiraju se na svakih 6 meseci i prilikom svakog pregleda, proveravaju se sve cevi, njihova prohodnost a po potrebi se čiste od taloga podzemnih voda - dodaje naš sagovornik.

Na ovom području Beograda je oduvek bilo incidenata sa podzemnim vodama, a stručnjaci procenjuju da je nakon prokopavanja Terazijskog tunela nivo podzemnih voda podignut za čak 3 metra pa su mnogi objekti morali da uvedi ovaj sistem pumpi.

Podsećamo da su u hotelu "Moskva", pumpe ugrađene još 1974. godine, a u Pozorištu na Terazijama tek 2005. godine, nakon rekonstukcije objekta.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA