Otkriven i osveštan spomenik ruskom caru Nikolaju (FOTO)

Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mucenika Nikolaja II, kao znak večne pobede dobrote i pravde, vladarske i ljudske zrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života, rekao je predsednik Tomislav Nikolić

  • 1

U Beogradu je danas otkriven i osveštan spomenik caru Nikolaju II Romanovu, a tom prilikom predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da Beograd dobija jos jedan novi simbol starog prijateljstva, mesto na kome će se građani susretati, sastajati i podsećati na vrednosti zajednicke istorije.

- Ovaj spomenik u srcu Beograda sija u slavu cara mucenika Nikolaja II, kao znak večne pobede dobrote i pravde, vladarske i ljudske zrtve za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života - rekao je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik "sijati zanavek".

Nikolić je rekao da uz niz značajnih spomenika podignutih u slavu ruskih saboraca u oba svetska rata, Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske Federacije Srbiji.

Kako je naveo, tu čemo lakše ocenjivati prijateljstva u svom životu, učeći na primeru iskrene odanosti poslednjeg ruskog cara Srbiji.

- Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije - rekao je Nikolić.

Prema njegovim recima, jedna od tih tragičnih karika jeste sudbina cara Nikolaja II i njegove porodice.

- Car Nikolaj II Romanov ubijen je ritualno, ubijano je hrišćanstvo i podrška slovenstvu. Ipatjevski dom je postao mesto patnje i golgote, a ubistvo carske porodice simbol stradanja za druge - poručio je Nikolić, podsećajući da se posle učinjenog zločina, bratoubilački rat u Rusiji razbuktao još više, a da je već tada car Nikoolaj II za srpski narod bio svetac.

Predsednik je napomenuo da je spomenik delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova i beogradskog arhitekte Janka Krstića koji je osmislio ambijent u kome će spomenik stajati.

Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej, a tom prilikom položeni su i venci. Patrijarh Kiril rekao je da je otkrivanje i osveštenje spomenika važan događaj koji, bez svake sumnje, ima istorijski značaj.

Navodeći da je car Nikolaj II uradio puno na spasavanju Srba i čitave Evrope, patrijarh Kiril je ukazao da je ''on žrtvovao svoju krunu, carstvo i život radi spasenja Srbije''.

Patrijarh Kiril je istakao i da je prvi spomenik u čast cara, u Evropi van Rusije, podignut u Srbiji. Prema njegovim rečima, sećanje na imperatora Nikolaja II se čuvalo u srpskom narodu čak i u vremenima kada se o ruskom narodu govorilo samo loše ili se ćuti.

- Kada govorimo o prijateljstvu i bratstvu sa srpskim narodom mi ne iznosimo samo deklaraciju koja je odvojena od života, mi govorimo reči koje su ispunjene istorijskom istinom - poručio je patrijarh Kiril.

Patrijarh srpski Irinej je istakao da je danas veliki dan za Beograd, Srbiju i srpski narod koji se nalazi u zemlji i u srpskim zemljama, ali i izvan njih.

- Ovaj dan podseća na ono što je car učinio za svoj pravoslavni, srpski narod - rekao je patrijarh Irinej i dodao da je hrišćanski car učinio sve što je mogao i trebalo da učini.

Kako je istakao, spomenik u Ulici kralja Milana, nije samo spomenik nego i lik svetog mučenika. Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani i novinarske ekipe, vladike, ministar Velimir Ilić, predstavnici vlade Rusije, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, gradski menadžer Goran Vesić i drugi. Patrijarsi Kiril i Irinej su prethodno služili zajedničku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, a otkrivanjem i osveštanjem spomenika Nikolaju II ruski patrijarh je završio trodnevnu posetu Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Побјешњели Максо

    16. novembar 2014 | 19:20

    И онда је председник отрчао у Брисел на још једну чашицу услова из ЕУ. Аферим.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA