POBEDA: Grad Beograd podiže spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru!!!

Čelnici grada uvažili želju brojnih Srba i podržali inicijativu Telegrafa: Spomenike u Beogradu dobiće Kralj Petar Prvi Karađorđević, Aleksandar Karađorđević, Stefan Nemanja, ali i svi oni koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo!

  • 87

Zahvaljujući inicijativi koju su pokrenuli građani Srbije, a zvanično je predložio Telegraf Kralj Petar Prvi Karađorđević, uskoro će dobiti spomenik u Beogradu. I ne samo ovaj znameniti srpski vladar, već i njegov sin Aleksandar Karađorđević, kao i osnivač srpske države Stefan Nemanja.

 

Gradski menadžer Goran Vesić reagovao je samo sat vremena nakon teksta objavljenog na Telegrafu, pozdravio je ovu akciju i najavio da će ova istorijska nepravda vrlo brzo biti ispravljena, te da će se glavni grad na ovaj način odužiti "svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo".

 

- Grad Beograd planira podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru Karađorđeviću. Radujemo se Vašoj inicijativi, jer ona pokazuje da građani žele da uradimo upravo ono što i jeste nama u planu - da se podigne spomenik ovoj dvojici naših vladara, ali i svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo - rekao je Vesić.

 

 

On se osvrnuo i na činjenicu da  je bilo potrebno toliko decenija da bi se ovo dogodilo.

 

- I Kralj Petar Prvi i Kralj Aleksandar su zaslužili spomenike u glavnom gradu Srbije i činjenica da ga do sada nisu dobili pokazuje kako smo se nemarno odnosili prema svojoj slavnoj i svetloj prošlosti. Uostalom, Beograd nema ni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, ali ga nemaju ni drugi Nemanjići koji su značajni za našu istoriju (ako se izuzme spomenik ispred Palate Pravde, kojim se slavi Dušanov zakonik).

 

- I tu nepravdu ćemo ispraviti. Hvala građanima na ovoj inicijativi i pozivamo sve da predlože i druge značajne osobe koje su dale svoj nemerljivi doprinos u kulturi, nauci ili sportu. Pozivamo i Telegraf, da kao pokretač ove inicijative sve predloge i zvanično uputi Komisiji za imenovanje trgova i ulica grada Beograda - zaključuje gradski menadžer.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    20. novembar 2014 | 19:43

    Pozdravljam ovu inicijativu. Dodao bi da spomenik bez izuzetka zaslužuje i Car Lazar Velikomučenik. Čak se u Rusiji neguje sećanje na našeg plemića i velike istorijske ličnosti.

  • Mladen

    20. novembar 2014 | 20:07

    Obavezno da ih slavimo kao kraljeve pobegulje

  • Nemanja

    20. novembar 2014 | 21:05

    Od licnosti iz skorasnje istorije spomenik zasluzuje Milan Nedic, s pravom zvan srpska majka, jer je spasio srpski narod unistenja u drugom svetskom ratu. Spomenik zasluzuju i Stefan Nemanja, Stefan Lazarevic i Djuradj Brankovic.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA