Ono što se nalazi nekoliko metara ispod Beograda nateraće vam jezu u kosti (FOTO)

Na uglu Takovske i Kosovske nađeni rimski grobovi. Takođe, pre dve godine na lokaciji kafane "Tri lista duvana" iskopano je nekoliko rimskih nekropola, a u Pionirskom parku na mestu današnje podzemne garaže nađeno je čak 19 rimskih grobova

  • 4

Savremeni Beograd počiva na mnogim ostacima nekada moćnog Singidunuma. Prve temlje ovog grada postavili su Rimljani u 1. veku pre nove ere, a do danas skoro da ne postoje lokacije u starom delu Beograda koje ne kriju ostatke iz rimskog perioda.

Do danas, opstali su mnogi ostaci moćnog grada kojih često nismo ni svesni dok šetamo ulicama naše prestonice.

Duboko ispod asfaltirane površine na potezu od Trga Republike do Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan nalaze se ostaci vodovoda, rimske lampe, keramičke posude, rovovi, rimski grobovi, ognjišta…

Nešto dalje, oko trga Slavija, ovakvih lokaliteta gotovo i nema, jer je u to doba ovaj deo prestonice bio velika bara, a krajem 19. veka lovište divljih pataka.

Dosadašnja arheološka ispitivanja pokazala su da Beograd opravdano uživa status jedne od evropskih prestonica koja ima najviše antičkih nalazišta. Mnogi dokazi tome izloženi su i čuvaju se u Narodnom muzeju i Muzeju grada Beograda.

Prema evidenciji Gradskog zavoda za zaštitu spomenikas kulture, na području naše prestonice do sada postoji 626 lokaliteta koji kriju tajne nekadašnjih naroda koji su živeli na ovom području za koje se i vezuje nastanak naziva "Singidunum".

Nastanak naziva Singidunum nastao je iz perioda oko 600. godine pre n. e. ovim prostorom prolazila su tračkokimerska i skitska plemena, a za prisustvo keltskog plemena Skordisci vezuje se nastanak Singidunuma. Naziv potiče od imena tračkog plemena Singa, zatečenog u vreme dolaska Kelta, a drugi deo reči, „dunum“, označava utvrđenje ili grad.

Kada je reč o zoni užeg gradskog područja, ono broji pet zaštićenih lokaliteta – „Usek” na Banjici, praistorijska Karaburma, Beogradska tvrđava, rimski Taurunum – Zemun i antički Singidunum koji se prostire na pet opština i riznica je mnogih malih nalazišta.

Prema rečima srpskih istoričara, više od 80 odsto arheoloških ostataka uništeno je izgradnjom savremenog Beograda. Od ukupnog civilizacijskog nasleđa ostale su samo dve zone u najužem centru grada, Akademski park i deo kod Topličinog venca, tačnije ostaci turskog groblja, čuvaju se kao arheološki rezervatei koji su pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Iako je naša prestonica ima veoma vredna poprišta nekadašnjih civilizacija, mnogi sugrađani ni ne znaju da svakodnevno prolaze pored nekog od lokaliteta koji ima antičku vrednost.

Na primer, mnogi Beograđani ne znaju da su tri lučna zidića koja se nalaze na platou ispred Filozofskog fakulteta zapravo ostaci rimskih termi koje su tu nađene još 1968. godine.

Evo šta je jednom davno bilo kod studentskog platoa! (FOTO)

Nedaleko od ostataka antičkih termi, pre pet godina otkriveni su ostaci antičke kuće iz četvrtog veka, delovi poda i praga ulaznih vrata. Kuća iz perioda čuvenog Singidunuma nalazi se u Čika Ljubinoj ulici. Ovakvih nalazišta ima i na Kosančićevom vencu i u ulici Tadeuša Košćuška.

Do većine arheoloških otkrića dolazi slučajno, prilikom izgradnje novih objekata, tako su arheolozi otkrili osam urni i pet grobova s kraja prvog veka prilikom izgradnje stambenog objekta kod Cincar Jankove i Uzun Mirkove ulice.

Lista pornađenih grobnica i posmrtnih urni se nastavlja...

Na uglu Takovske i Kosovske nađeni rimski grobovi. Takođe, pre dve godine na lokaciji kafane "Tri lista duvana" iskopano je nekoliko rimskih nekropola, a u Pionirskom parku na mestu današnje podzemne garaže nađeno je čak 19 rimskih grobova.

GRAD MRTVIH: Parkovi u kojima se igraju naša deca leže na grobljima! (FOTO)

Na uglu Knez Mihailove i Kralja Petra, arheolozi su nabasali i na prostor popločan kaldrmom iz drugog veka. U pitanju je, kažu u Zavodu, javna površina koja se nalazila ispred same kapije utvrđenja.

Kako saznajemo, sva nepokretna nalazišta arheolozi su dužni da konzerviraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rim

    17. decembar 2014 | 12:44

    Beograđani su do juče ispijali pića i đuskali na grobovima (Barutana).Koliko ne poznajemo svoj grad.Hvala Bogu pa bar neko radi na otkrivanju drevnih stvari ovog podneblja.

  • Miki

    17. decembar 2014 | 13:59

    Nista novo, a i neobicno. Park Tasmajdan je bio groblje pre 150-200 godina, a rimski su deset puta stariji. Odavno po Beogradu kruzi sala da svaka zgrada ispod podruma ima svog rimljanina.

  • Шумадинац

    17. decembar 2014 | 15:41

    Сав сам се најежио.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA