PROROČICE STAROG BEOGRADA: Evo kako su uz pomoć crnih mačaka i sova proricale sudbinu naroda

Stari Beograd pamti da je prizivanje duhova uneo na dvor Obrenovića naš državnik i diplomata Čeda Mijatović, dok su i bogati građani često posećivali proročice i gatare

  • 3

Od pamtiveka su beogradske  gatalice bile zadužene da proriču budućnost i na taj način prizovu neki dinar.

 

Ali, između dva rata u Beogradu su počele da se pojavljuju i drugačije proročice, koje su itekako umele nečiju budućnost da iznesu na svetlost dana, a to nisu radile samo naivne domaćice, niti su išle po kućama, već je svet dolazio njima na noge i to su bili oni bogatiji, otmeni ljudi, na visokim položajima.

 

Ovako priču o najtajanstvenijem gradskom međuratnom esnafu počinje Dimitrije M. Knežev, čiji sin Zoran u dalekom Čikagu objavljuje knjigu sećanja svog oca "Beograd naše mladosti" 1987. godine, pišu "Večernje Novosoti".

 

Knežev je bio intelektualac koji je između dva rata završio Pravni fakultet.

 

- Pored ovih vračara "ekstra klase", kod nas su se odomaćili i spiritizam i prizivanje duhova, ali samo kod imućnije gospode i gospođa - beleži Knežev.

 

- Stari Beograd pamti da je prizivanje duhova uneo na dvor Obrenovića naš državnik i diplomata Čeda Mijatović, oženjen Engleskinjom, te se tim putem omogućilo i prizivanje duhova. Nismo sigurni da je ovo prizivanje donelo poslednjim Obrenovićima mnogo sreće, mada se čulo da je Čeda, izbegavši u inostarnstvo, nastavio sa tom jezivom razbibrigom i da je od duha kraljice Drage navodno čuo dosta pojedinosti o prošlosti i budućnosti.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Posle Obrenovića, tridesetih godina prošlog veka, proslavila se izvesna Femka, ali ona nije drmala sto  radi prizivanja duhova, već je u sobi imala veliku crnu mačku i sovu, koja je čučeći na posebnom regalu u njenoj sobi za seanse, obloženom teškim somotom, davala ovoj prostoriji neviđen ton tajanstvenosti i atmosferu strave.

 

Autor kaže da je mnogo diskretnija od ostalih bila izvesna Marija Mitić, koja je primala samo nekoliko brižljivo izabranih klijenata, a za nju je Knežev pominjao da "začudo bila stvarno vidovita".

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

- Marija nije bila lakoma i od niza osoba odbijala je da primi novac. Čak i beogradski prota Uglješa Jelić verovao je da je njen proročanski dar počivao na stvarnoj osnovi i da bi odoleo i naučnom ispitivanju. Uveravao je uzak krug prijatelja da mu je Marija ispravno pogodila bezbroj puta događaje iz budućnosti.

 

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA