PLAKAT ZA UNIŠTENJE SRBIJE: Neprijatelji su videli njen poraz, a onda su Srbi rekli: Nije kraj, majku vam vašu! (FOTO)

U Prvom svetskom ratu, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, srpski narod se digao iz pepela, proterao neprijatelja sa svoje teritorije. I očerupao ovog "dušmanskog orla" kao pevca za supu

  • 77

Ratne 1915.godine, sile koje su ratovale protiv Srbije su verovale da će ta mala zemlja na brdovitom Balkanu uskoro biti na kolenima.

U tu svrhu su napravili i propagandni poster na kome se vide austrijski, nemački i bugarski car, a ispod je naslikan orao koji gazi po srpskoj zastavi i oružju. Uz jasnu poruku: "Kraj Srbije".

Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića

Ali, u Prvom svetskom ratu, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, srpski narod se digao iz pepela, proterao neprijatelja sa svoje teritorije. I očerupao ovog "dušmanskog orla" kao pevca za supu.

Ljuban Jednak je u svom svedočenju o masakru srpske crkve u Glini 28.7 1941.godine napisao:

- Ležim ja tako u lokvi krvi među pobijenim Srbima i čekam dalju sudbinu. Ustaše razgovaraju o završenom poslu. Hvale se i cerekaju. Iznenada jedan mladić, koji je kraj mene ležao diže krvavu glavu i zastenja: “Nije gotovo, majku vam vašu!”

Verujemo da se ovakav povik čuo i kada su neprijatelji u Prvom svetskom ratu odštampali ovaj poster.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA