Nikita Mihalkov, Peter Handke i Tornvald Stoltenberg počasni građani Beograda

Razlog za donošenje ove odluke je njihov doprinos afirmaciji Beograda i predani rad na promovisanju našeg grada i Republike Srbije u svetu

  • 1

Odbornici Skupštine Grada na današnjoj sednici usvojili su odluku da se filmski stvaralac Nikita Mihalkov, pisac i humanista Peter Handke i norveški političar Tornvald Stoltenberg proglase počasnim građanima Beograda.

Prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, razlog za donošenje ove odluke je njihov doprinos afirmaciji Beograda i predani rad na promovisanju našeg grada i Republike Srbije u svetu.

– Današnja odluka je na neki način presedan u ovoj oblasti. Do sada su za počasne građane proglašavani političari i generali, oni koji su na našu istoriju uticali na razne načine, ali se nikada do sada nije desilo da za počasne građane budu imenovani umetnici i zato je ova odluka danas nešto novo i istorijsko. Zato bih želeo da zahvalim Vladanu Vukosavljeviću, sekretaru za kulturu, koji je vredno radio na realizaciji ove ideje, Fondu za političku izuzetnost koji je predložio Tornvalda Stoltenberga, Zadužbini „Miloš Crnjanski” koja je predložila Petera Handkea i Jugoslovenskoj kinoteci koja je predložila Nikitu Mihalkova.

Na taj način smo pokazali da predlagači za ovako visoke počasti mogu da budu ne samo Uprava Beograda i njeni organi već i institucije koje sarađuju sa ljudima koji doprinose promociji našeg grada i zemlje.

Vesić je dalje obrazložio zbog čega je ovaj događaj dodatno poseban.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ovo nije priznanje samo Tornvaldu Stoltenbergu i svemu što je on uradio za našu zemlju već i Kraljevini Norveškoj, koja je kao zemlja možda i najviše pomogla u poslednjih petnaest godina, što i danas čini. Mihalkov je jedan od najvećih umetnika današnjice, dobitnik Oskara, a Beograd je zadužio filmom „Sunčanica”, koji govori o ruskim emigrantima u Beogradu posle Oktobarske revolucije, kada su mnogi od njih ostavili velike tragove u kulturi Beograda, njegovoj arhitekturi i prosveti.

Vesić se osvrnuo i na značaj imenovanih ljudi, podsetivši zašto su baš oni izabrani.

- Peter Handke je pisac koji već decenijama podržava Srbiju, bez obzira na to ko je na njenom čelu, i koji se svojim nastupima bori da se sazna pravo stanje na Kosovu i Metohiji. Kao pisac, intelektualac, mnogo je radio tokom bombardovanja na afirmaciji Srbije i pravoj istini, a novčani deo nagrade „Henrik Ibzen” u iznosu od 50.000 evra poklonio srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji. Po mom mišljenju ako iko od svetskih intelektualaca zaslužuje da dobije zvanje počasnog građanina Beograda to je Peter Handke – rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA