FORBS HVALI BEOGRAD: Srpska prestonica je lekcija iz biznisa

Podsticanje preduzetnika, kao i stranih investitora kroz javno-privatno partnerstvo je od ključnog značaja za razvoj Beograda

  • 4

Ugledni magazin Forbs objavio je članak o ekonomskom prosperitetu i mogućnostima Beograda u kome se navodi da srpska prestonica predstavlja "lekciju iz biznisa obnove grada nakon konfliktnog perioda".

Podsticanje preduzetnika, kao i stranih investitora kroz javno-privatno partnerstvo je od ključnog značaja za razvoj Beograda.

Tu je naravno i pitanje suočavanje sa prošlošču koja nastavlja da proganja i ometa poslove u Beogradu, navodi Forbs. Bivša jugoslovenska država je izašla iz socijalizma i ratova tokom 90-tih godina nakon čega je počela sa obnovom i oživljavanjem društvenih struktura, iako je uticaj prošlost još uvek vidljiv.

Uticaj se najviše očigledan na prizorima napuštenih i razrušenih zgrada, dok su drugi uticaji suptilniji.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Beograd ima velike planove, piše Forbs magazin. Nova Vlada osvojila je glasove zbog svoje antikorupcijske platforme i obećanja da će privući strane investitore. Međutim, srpski BDP je nizak za zemlju sa atraktivnom investicionom politikom i veštom radnom snagom.

Neke stvari se menjaju sporo, ali druge, poput podrške Vlade važnim reformama se konačno dešavaju.

Foto: Wikipedia/Magnus Manske Foto: Wikipedia/Magnus Manske

Postoji javni poziv za akciju renoviranja oronulih fasada po celom gradu. Gradski arhitekta Milutin Folić zna da činjenica kako grad izgleda takođe može biti jednako važna kao i kako taj grad funkcioniše.

- Imamo plan da rekonstruišemo ulice i postavimo ulične svetiljke. Ne možete privući investitore u mesto koje ne izgleda dobro i u kome se ljudi ne osećaju dobro. Jedna od glavnih stvari je učiniti Beograd prijatnim za ljude koje hoće da ulažu, žive i rade ovde - navodi Folić, piše Forbs.

(Telegraf.rs / Izvor: Forbes)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. mart 2015 | 14:10

    JEFTINA RADNA SNAGA I NEZASTICENA STO OD SVOJIH PRIVATNIH POSLODAVACA ,STO OD STRANIH POSLODAVACA,ZATO JE SRBIJA PRIMAMLJIVA

  • Анти Антифа

    28. mart 2015 | 13:51

    Јел био у Борчи?

  • aman bre....

    28. mart 2015 | 16:48

    daj bre forbs, zivota ti........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA