REŠENA MISTERIJA: Evo gde su vozili ruske rakete kroz centar Beograda! (FOTO)

Radi se o starim ruskim raketama "zemlja - zemlja", koje su bile proizvedene za vreme hladnog rata u Rusiji, a trebalo jed da se koriste za vreme kubanske krize

  • 18

Rakete koje su jutros snimljene u centru Beograda kod Železničke stanice, deo su fundusa Vojnog muzeja u Kačarevu, koji se ovih dana seli u Vojni muzej u Beogradu, potvrđeno nam je u Ministarstvu odbrane.

- Radi se o potpuno bezopasnim raketama koje su deo raketnog sistema "Luna" i koje se prebacuju iz muzeja u Kačarevu u Beograd. To prebacivanje je bilo planirano i izvršeno je danas. Važno je napomenuti da nije bilo apsolutno nikakve opasnosti po stanovništvo - kažu u Ministarstvu odbrane.

ŠOK U CENTRU GRADA: Velike ruske rakete u Beogradu, NIKO NE ZNA ZAŠTO! (FOTO)

Radi se o starim ruskim raketama "zemlja - zemlja", koje su bile proizvedene za vreme hladnog rata u Rusiji, a trebalo jed da se koriste za vreme kubanske krize.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Pošto je malo poznato da se u Kačarevu nalazio Vojni muzej s ovako unikatnim eksponatima, ovde je reč o stalnoj izložbi naoružanja koja je napravljena početkom sedamdesetih godina prošlog veka u Mostaru, a posle rata je prebačena u Kačarevo. Postavka je imala brojne primerke. Tu su se nalazili primerci od streljačkog naoružanja do oklopnih vozila i artiljerije.

Inače, raketni sistem "zemlja - zemlja" 9K52 Luna-M razvijen je početkom šezdesetih godina u tadašnjem Sovjetskom Savezu, na osnovu raketnog kompleksa 2K6 Luna. Prvo probno lansiranje rakete izvršeno je 27. decembra 1961, a sistem je uveden u serijsku proizvodnju i operativnu upotrebu 1964. Koristio se do početka devedesetih u JNA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    3. april 2015 | 17:01

    Celo jutro nisam nista jela zbog ovih raketa koliko sam se nasikirala , ali sad cu da nadoknadim ;)))))))

  • Kotromanic Bosanski Kralj

    3. april 2015 | 17:18

    Sad mi jako zao Rusofila. Vele jutros evo braće Rusa da zajedno udarimo na Europu. Ha ha ha ha ,koji ste vi komičari.

  • Sretan

    3. april 2015 | 17:38

    I tako Beogradom se vozaju "potpuno bezopasne" rakete. - kakve bre bezopasne rakete. Bezopasne a koristile se za vrijeme Kubanske krize i za vrijeme hladnoga rata pa mogu pretpostaviti kako su "bezopasne"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA