Bili smo u LEGLU AZILANATA u centru BG: Evo šta smo tamo zatekli (FOTO) (VIDEO)

Spavaju po hostelima, parkovima, hrane se po barovima, prodavnicama brze hrane. Kako se ko snađe. Popričali smo sa nekima od njih

  • 19

Azilanti iz Sirije, Avganistana, Turske i drugih ugroženih zemalja prepravili su Beograd.

Taksisti, koji taksiraju kod autobuske stanice, kažu da su tu već šest meseci, ali kako je vreme lepo, a hosteli prepuni njih, mnogi su se nastanili u parku kod autobuske stanice.

Mnogi beograđani negoduju zbog toga, i u okolini gde su azilanti nastanjeni, mogli su se čuti komentari poput: ''au brate, vidi šta ih je'', ''šta će ovde, neka idu''...

Možete ih naći u parku na dolaznom peronu autobuske stanice ili preko puta železničke stanice. Uglavnom su u grupama.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

 

Dane provode čekajući ''dojavu'' o prevozu za dalju destinaciju, u potrazi za boljim životom.

Spavaju po hostelima, parkovima, hrane se po barovima, prodavnicama brze hrane. Kako se ko snađe.

Mnogi su došli do Srbije menjajući različita prevozna sredstva, a neki su čak i pešačili. Putujući iz jedne u drugu državu, prelazeći hiljade i hiljade kilometara, obišli su skoro ceo svet, tragajući za nekim boljim životom.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

S obzirom na lošu situaciju u njihovim zemljama, prešli su dug put i nastavljaju dalje. Dosta ima mladih, koji gaje nadu da ih negde tamo čeka neki bolji život. Neki imaju rodbinu u Mađarskoj, pa se nadaju da će tamo moći da započnu neki normalan život.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Srbija im je usputna stanica. Nekih su ovde par dana, a ima i onih koji borave u glavnom gradu više meseci. Svi oni čekaju prevoz za dalju destinaciju. Ne žele ovde da ostaju. Srbija im nije glavno odredište.

 Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Popričali smo sa nekima od njih, koji su pristali da ih snimamo. Mnogi iz straha, nisu želeli da stanu pred kamerom.

Pogledajte šta su nam rekli o tome zašto su ovde, kako se hrane, gde spavaju, gde idu dalje...

(J. M. / I. L.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nja

    14. april 2015 | 17:17

    Nisu ni vasi rodjaci, ni polovina vas bili bolji kad ste bezali 90ih, nego sad glume gospodu,pa se gade ovih ljudi!! Ukoliko ne kradu ili maltretiraju gradjane, ne vidim zasto bi ikome smetali, uostalom muka ih je naterala, niko od njih nije zeleo da bude tu gde jeste... E sad to sto smo mi banana drzava, pa o svojim gradjanima koji su izgubili sve u poplavama i izbeglicama sa Kosova ne vodimo racuna, a trpamo se za tudje, to je druga tema...

  • Maverick

    14. april 2015 | 15:56

    Srbija prima azilante,postoje centri za njih a problem izbeglica(rat je odavno prosao) jos nije resen,ljudi se hrane iz kontejnera(nasi ljudi)Jaki smo mi,pomazemo drugima!

  • Браде

    14. april 2015 | 16:41

    Mi smo najtolerantniji narod na svetu. Tako je bilo i sa Romima koje je EU proterala, i koji su ostali u Srbiji. Po popisu od pre par god., u Srbiji je preko 150000 Roma (oni koji su se upisali), a u Hrvatskoj oko 10000. Toliko, sve je receno, ko je kakav!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA