Proglašeni dobitnici Nagrade Grada Beograda za 2014. godinu (FOTO)

Na ceremoniji otvaranja Dana Beograda 2015. godine, nagrade su podeljene u svim oblastima, osim za obrazovanje

  • 0

Na Svečanoj sednici Skupštine Beograda, kojoj je predsedavao Nikola Nikodijević, saopštene su odluke komisija o dodeli Nagrade Grada Beograda za 2014. godinu.

Svečanoj sednici, kojom je započelo obeležavanje Dana Beograda, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, njegov zamenik Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, glavni urbanista Milutin Folić, pomoćnici gradonačelnika Irena Vujović i Borko Milosavljević, te članovi Gradskog veća, odbornici Skupštine Grada Beograda, gradski sekretari i zamenici, predsednici opština, direktori javnih komunalnih preduzeća, organizacija i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd i drugi gosti.

- Praznik Dani Beograda ustanovljen je 2002. godine i predstavlja objedinjavanje dva važna datuma iz istorije glavnog grada: prvo pominjanje slovenskog imena Beograda u pisanim dokumentima 16. aprila 878. i dan predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. Nagrada Grada Beograda dodeljuje se dvanaesti put i njome se odlikuju najbolji među nama u 19 različitih oblasti - rekao je Nikodijević i dodao:

- Komisije sačinjene od najeminentnijih stručnjaka obavile su pozamašan i izuzetno odgovoran posao jer je od velikog broj nominacija trebalo napraviti prvo uži, a zatim i konačan izbor, izbor najboljih među izuzetno kvalitetnim pojedincima - istakao je on čestitajući dobirnicima i najavljujući da će im sutra priznanja i zvanično biti uručena.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Za književnost i prevodno stvaralaštvo nagradu je dobila Zlata Bojović za knjigu "Istorija dubrovačke književnosti", u izdanju Srpske književne zadruge, a za pozorišno stvaralaštvo Jelena Jovičić za ulogu Norme Kesidi u predstavi "Viktor Viktorija". Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo nagrada je pripala Mladenu Maičeviću za režiju dokumentarnog filma "Moj zanat", a za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Milu Grozdaniću za Retrospektivnu izložbu crteža i objekata održanu u Galeriji "Haos".

Za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo nagradu je dobila Smiljka Isaković za premijerno izvođenje programa "Osu se nebo zvezdama" povodom stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, izvedenog 14. novembra 2014. godine u Svečanoj sali Skupštine Beograda na otvaranjhu "Festivala čembala", a za društvene i humanističke nauke dr Časlav D. Koprivica za delo "Filozofija angažovanja". Za prirodne i tehničke nauke nagrada je pripala akademiku Gradimiru Milovanoviću za tri naučne mnografije i četiri vrhunska naučna dostignuća objavljena u najeminentnijim svetskim naučnim časopisima, a za pronalazaštvo Komlenu Laloviću za pronalazak "Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva".

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos u razvoju medicine nagradu je dobio dr Radan Džodić za autorski doprinos u pisanju dela "Rak dojke" u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine dr Zlatibor Lončar za organizaciju zdravstvene službe za vreme poplava u Obrenovcu.

Nagradu za arhitkturu i urbanizam dobili su Borislav Petrović, Ivan Rašković, Aleksandar Tomić, Nada Jelić, Nikola Stojković, Luka Ostojić i Anđelka Murić za realizovano delo Kombinovana dečja usanova u Bloku 61 u Beogradu, a za poljoprivredu Dobrica Raković iz Brestovika, Grocka.

Nagrada za novinarstvo pripala je Veljku Pajoviću za radio-emisiju "Beogradska razglednica", za sport Tatjani Jelači za osvajanje srebrne medalje na Evropskom atletskom prvenstvu u Cirihu 2014. godine, a za herojsko delo - Nemanji Milojkoviću, Marku Ćurkoviću, Andriji Becin, Darku Bugarskom i Slobodanu VIlotiću za spasavanje građana Obrenovca u poplavama maja 2014.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda nagradu je dobio dr Vladeta Jerotić za istraživački rad na polju psihijatrij, psihologije, filozofije i religije, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd pripalo Dejanu Nikoliću za organizaciju "Beogradskog maratona".

Dobitnici Nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2014. su: u oblasti nauke Una Lj. Popović za doktorsku disertaciju "Hajdegerova filozofija jezika" i u oblasti umetnosti - kreativni tim učenika XIII beogradkse gimnazije: Igor Bojković, Miloš Budimir, Dorotea Damjanović, Ana Đelmaš, katarina Janjetović, Brana Pantelić, Veljko Popović, Jelena Stanišić i Nevena Timotijević za igrano-dokumentarni film "Godina koju su pojeli skakavci".

Predrag Sel, komandir čete u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac, dobitnik je Nagrade Grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2014. u kategoriji pojedinac za iskazanu stručnost i hrabrost na gašenju požara u stambenoj zgradi u Ulici Jurija Gagarina 90 i spasavanju i evakuaciji 10 osoba, a posebno u spasavanju ženske osobe u besvesnom stanju, a u kategoriji vatrogasna jedinica - Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim maerijama, elementarnim i drugim nepogodama, a posebno su se istakli u spasavanju života i imovine stanovnika opštine Obrenovac za vreme velikih poplava u maju 2014.

Nagrada za obrazovanje nije dodeljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA