Pogledajte šta se dešava posle derbija na ulicama Beograda

- Posle utakmice čitav park se pretvori u WC, a dole imaju toalet - priča bračni par Đorđević, koji su samo jedni od mnogih kojima navijači zadaju velike muke tokom derbija

  • 7

Na dan kada se derbi održava, u celom gradu se tada stvara velika gužva, zbog dolaska navijača, i pojačane kontrole policije. Dobila sam zadatak da obiđem obližnje objekte koji se nalaze blizu stadiona i da saznam šta se dešava oko njih na dan utakmice, koja se održava ove subote. Krenula sam polako do autokomande, i ono što sam saznala iznenadilo me je.

Otišla sam do prve prodavnice na koju sam naletela. Ispred je stojao radnike te prodavnice Ahmed Abadi, koji ima loša iskustva kada su u pitanju derbiji večitih rivala Zvezde i Partizana.

-  Kradu, bude tuča i normalno da naprave đubre. Radimo normalno tokom derbija, ali kad se utakmica završi, kad krenu da izlaze spuštam tendu, jer tada nema policije i nije mi baš svejedno kad se sjure sa stadiona. Počnu da me psuju i da kradu, da bacaju ispred đubre - rekao nam je Ahmed.

Pratite sve o večitom derbiju OVDE

Nastavljam dalje, odmah pored je kiosk brze hrane Big Pizza, čiji nam je radnik, Goran Jakovljević, rekao da se normalno ispred stvori velika količina smeća, ali da nekih većih incidenata nije bilo, jer je policija tu i oni obezbeđuju da do njih ne dođe.

Iz obližnjeg restorana ''Maraton'' su takođe saglasni da nemaju nekih velikih problema tokom derbija. Mada im nije baš svejedno kada nagrne horda navijača posle utakmice, koju ih je tada teško organizovati. Potuku se međusobno, tako da retko kad se desi da prođe bez problema.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Prelazim na drugu stranu, i ulazim u Bulevar oslobođenja gde se nalaze cvećare, a njihove radnice su nam ispričale da je u poslednjih par godina, mnogo bolja situacija nego pre. Ispred objekata stoji policija, pa ne strahuju mnogo, jer su obezbeđene.

- Bude gužve, normalno radimo. Ali kad krenu horde, to je katastrofa, pa kad krenu da galame, mada smo se već navikli na galamu. Pre su letele i kamenice, ali je sada situacija malo bolja - rekla nam je jedna od radnica iz cvećare.

Foto:Telegraf Foto:Telegraf

Prelazim na drugu stranu Bulevara gde je Nisova pumpa, treba i nju obići. Dok sam išla ka njoj u sebi se mislim, kakve oni probleme mogu da imaju, to je pumpa. Ali sam se iznenadila kada sam ih pitala za derbi. S vrata mi je radnik, Aleksandar Kelevua dočekao rečima:

- Uf, stalno problema ima tokom derbija. Krađe i tuča koliko hoćete. Potuku se navijači međusobno ovde ispred pumpe stalno. Taj dan radimo normalno, osim što po zakonu alkohol ne prodajemo i zbog čestih krađa stojimo na vratima pa puštamo po dvoje, troje, da uđu. Ali se desi da njih desetorica nagrnu na vrata i na silu uđu unutra, tada nas pokradu - priča Aleksandar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Aleksandar je na moje pitanje gde je policija, slegao ramenima i odgovario da kod njih stoje ispred objekta, pa su zato sigurne, a ovde kod pumpe, policija je postavljena kod parka pa zbog opšte halabuke zbog pre i posle derbija, pripadnici organa reda ipak ne mogu da zaštite sav prostor u blizini stadiona ''Rajka Mitića''.

Prošetala sam se i do ulice Ljutice Bogdana, u kome se nalazi park, koji posle utakmice postaje, kako stanari iz obližnjih zgrada kažu, ''javni WC''.

Foto:Telegraf Foto:Telegraf

- Posle utakmice čitav park se pretvori u WC, a dole imaju toalet - objasnio mi je stariji bračni par Đorđević, pokazujući na javni WC koji postoji na početku te ulice, gde je taksi stanica, pa nastavljaju:

- Sve kante su preturene, klupe izlomljene, ma to je kao da je oluja prošla. Đubre na sve strane, to je strašno. Unište nam ceo park. Mokre ispod prozora, pa uvek zamolimo ove što čiste ulice, da i tu kod zgrada isperu to. Ulaze kolima u park i tu se parkiraju, ma to je strašno - rekli su mi Đorđevići.

U odnosu na prethodne godine, danas su pojačane su kontrole policije, kako bi se izbegli veći neredi tokom derbija. Mada uprkos tome, neke stvari se ne mogu izbeći, pa stanari i vlasnici objekata koji se nalaze blizu stadiona pokušavaju na sve načine da obezbede svoj prostor. Ali smeće, gužva i poneka tuča jeste nešto bez čega nijedan derbi ne može da prođe.

 

( J. Marović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • serlok

    25. april 2015 | 16:35

    Sve mi je jasno,pumpa mora da radi,hrana takodje,ali prijatelji cvecari,pa zatvorite lokal na dan derbija malo ranije,skratite radno vreme,i ne boli vas glava. Alo cvecara....

  • Milorad

    25. april 2015 | 17:29

    Pa svi znaju da i trgovcima odgoara"malo"haosa. Opljackaju ih pa posle pola-pola. Taj dan im dodje kao da su dobili VISAK.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA