Naizgled obična, ova beogradska ulica ima 14 jakih razloga da je odmah obiđete (FOTO)

Obilazak je počeo od ugla ulica Kosančićev venac i Kralja Petra, odakle se krenulo u obilazak svih 14 spomenika kulture, po čemu je ova ulica najpoznatija

  • 0

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada i Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda učestvovale su danas u zajedničkoj šetnji Ulicom kralja Petra sa ovogodišnjim učesnicima projekta „BeoGradska KulTura – Beo Kul Gradska Tura”.

Obilazak je počeo od ugla ulica Kosančićev venac i Kralja Petra, odakle se krenulo u obilazak svih 14 spomenika kulture, po čemu je ova ulica najpoznatija.

– Grad Beograd nastavlja da podržava projekte koji se odnose na edukaciju mladih, a posebno na one koji za cilj imaju očuvanje kulturne baštine srpske prestonice. Današnji događaj i prijem na koji su mladi naišli kod Beograđana koji su nam se u velikom broju pridružili, govori upravo u prilog tome, jer je očigledno da raspoloženje za ovakve projekte postoji i da ga dalje treba razvijati i ohrabrivati.

U ovom slučaju pokazalo se da je rad na otvorenom posebno atraktivan i pogodan za privlačenje pažnje kako mladih, koji treba da nauče, ali i kod starijih, koji već znaju, ali žele da obnove svoje znanje i dopune ga saznanjima koja do sada nisu imali prilike da čuju – rekla je Andrea Radulović, pohvalivši rad Nele Mićović, direktorke Zavoda, koja je sa svojim saradnicima uspešno sprovela projekat „Beo Kul Gradske Ture”

Foto: Promo Foto: Promo

– Program saradnje sa srednjim školama Beograda Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sprovodi od februara 2014. godine, sa namerom da se kod beogradskih srednjoškolaca razvije svest o značaju kulturne baštine, njenim kulturnim, istorijskim, arhitektonskim i drugim vrednostima.

U odnosu na prošlu godinu, kada je projekat započet, povećan je se broj škola koje učestvuju i tom činjenicom smo vrlo zadovoljni. Podsetiću da su prošle godine teme bile spomenici kulture sa UNESKO-ve liste, spomenici kulture u Srbiji i spomeničko nasleđe na teritoriji grada Beograda. Tada su, za nagradu, učesnici projekta posetili Viminacijum, a ovog puta je to obilazak ulice Kralja Petra koja ima 14 spomenika kulture, što je čini najbogatijom beogradskom ulicom po tom kriterijumu.

Foto: Promo Foto: Promo

 

Ovogodišnja zanimljivost je i to što su učesnici „Beo kul gradske ture” imali jedinstvenu priliku da u ovoj šetnji preuzmu ulogu turističkih vodiča i da o svakom od 14 spomenika kulture održe javno predavanje i Beograđane i goste Beograda upoznaju sa nekim od najznamenitijih gradskih zdanja – istakla je Nela Mićović, diplomirani arheolog i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U ovogodišnjem projektu učestvovale su Četrnaesta, Treća i Trinaesta beogradska gimnazija, Arhitektonska tehnička škola i „Mihajlo Petrović Alas”. Autorke projekta su istoričarke umetnosti Ksenija Ćirić i Bojana Ibrajter Gazibara, viši stručni saradnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA