OVO NISTE ZNALI O HRAMU SVETOG SAVE: Čovek se popeo na kupolu i pucao sebi u glavu!

Neverovatna hronologija najvećeg pravoslavnog hrama

  • 8

Te davne 1895.godine osnovano je Društvo za podizanje hrama Svetog Save, čiji je bio cilj da se na mestu gde su spalile mošti našeg prvog arhiepiskopa izgradi najveći pravoslavni hram. Iste godine, osnovana je mala Crkva svetog Save, koja i danas postoji.

Posle 11 godina raspisan je konkurs za izradu tog velikog projekta koji je još bio na bazi ideje. Prispelo je pet radova, i svih pet je bilo odbačeno kao nedovoljno dobri. Nakon toga, priča se stišala, a početkom Balkanskih kao i Prvog svetskog rata, projekat je bio zaustavljen.

Posle više godina, 1926. je raspisan drugi konkurs, nakon čega je stiglo 22 rada koji su bili razmatreni za usvajanje. Posle dužeg razmišljanja, napravljeno je kompromisno rešenje uz pomoć arhitekte Bogdana Nestrovića i Aleksandra Deroka.

Kralj Aleksandar 1932.godine daje saglasnost, uz dogovor i blagoslov patrijarha Varnave, da se pristupi izgradnji. Izgradnja hrama je krenula 1935.godine kada je patrijarh Varnava izvršio svečano osvećenje temelja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Napadom Nemačke 1941.godine izgradnja je zaustavljena. Tokom cele nacističke okupacije, zidovi hrama su se digli za samo 11 metara. Nemačka vojska je unutrašnjost hrama koristila kao parkiralište svojih oklopnih i motorizavnih vozila, dok je tradiciju nakon oslobođenja, nastavila i Crvena armija zajedno sa partizanima.

Tokom nadolazećih godina, razna preduzeća su taj prostor koristila kao magacin, dok je Društvo za podizanje hrama prestalo da postoji.

Dolaskom patrijarha Germana na čelo Srpske pravoslavne crkve, pokušava da se obnovi ideja o izgradnji hrama. Posle dosta molbi koje su kategorički bile odbijane, dozvola za nastavak gradnje je dobijena 1984.godine, i za novog arhitetku je imenovan profesor Branko Pešić.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Najveće dostignuće, za vreme te izgradnje, je bilo podizanje kupole teške 4.000 tona. Podizanje je trajalo 40 dana, a završeno je 26.juna 1989.godine.

Na inicijativu predsednika vlade Zorana Đinđića 2001.godine obnovljeno je Društvo za podizanje hrama svetog Save.

Posle dve godine desilo se nešto neviđeno.

Draško Bukumirić, građevinski preduzimač iz Peći, izvršio je samoubistvo na severozapadnom zvoniku hrama Svetog Save, pucavši sebi u glavu.

Foto: Flickr/whl.travel Foto: Flickr/whl.travel

Nikome nije bilo jasno zašto je to učinio baš na tom mestu. Svi su ga znali kao nasmejanog i dobroćudnog čoveka, ali su znali da je imao teško psihičko stanje zbog nagomilanih dugova.

Srpska pravoslavna crkva ne odobrava služenje opela samoubicama, ali u ovom slučaju se napravio izuzetak zbog teškog nervnog rastrojstva.

Izgradnja hrama, tokom tranzicionih vremena, je dosta usporena. Gradnja eksterijera je završena 2004.godine, dok su radovi na unutrašnjoj dekoraciji u toku, ali im se ne vidi skoriji kraj iako je zvaničan datum za zavšretak unutrašnjih radova 2022.godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    17. jun 2015 | 21:17

    Hvala vam na divnom komentaru vezano za izgradnji Hrama Svetom Savi na Vracaru.Mnoge cinjenice nisu mi bile poznate sada sam jos ponosniji sto Beograd ima ovu svetinju.

  • digi

    18. jun 2015 | 01:23

    Ako je za hram bilo potrebno toliko godina, kolko ce se graditi Beograd na vodi?

  • Pop

    17. jun 2015 | 22:14

    Izuzetak nije napravljen, nemojte podmetati ideju da je to moguce. On se pominje u crkvi imenom, ali mu nikada nije sluzena bilo kakva sluzba za upokojene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA