PIRAMIDE USRED BEOGRADA: Bunkere koji su branili od bombi ruše zbog "Beograda na vodi" (VIDEO)

- Ja sam njima rekla da li su oni svesni šta ruše, a oni mi odgovoriše: "Pusti, baba, neće više biti rata!" - izjavila je M.N.

  • 4

Niko nije znao da Beograd ima svoje "piramide", dok nisu krenuli da ih ruše. Jedna "piramida" se nalazi u Bari Veneciji blizu vode, dok je druga u Savskoj ulici preko puta Palate pravde.

Piramide su izgrađene pre više od 50 godina, i služile su kao sklonište nemačke vojske Vermahta od vazdušnih napada na želetničku stanicu. 

Otišli smo do samog mesta, i raspitali se da li je komšiluk bio upoznat šta su one predstavljalje.

- Pobogu, ljudi, pa naravno da sam znala. To je bilo sklonište za ove ljude koji su živeli u blizini. Pre 16 godina komšije su se, takođe, tu krile kada su nas bombardovali - izjavila je M.N. koja se našla u blizini.

Printskrin: google.rs/maps Printskrin: google.rs/maps

Uspostavljanjem nove Jugoslavije, piramide su služile za skladištenje robe. Posle par decenija, odlučeno je da ovi bunkeri budu srušeni u cilju izgradnje novog projekta "Beograd na vodi".

- Ja sam njima rekla da li su oni svesni šta ruše, a oni mi odgovoriše:"Pusti, baba, neće više biti rata!" - nastavila je M.N. inače penzioner.

Korisnost i jačina tih piramida dokazuje slika Beograda posle savezničkog bombardovanja, i opstanak tog bunkera. Zidovi od armiranog betona debljine pet metara, široka pancirna vrata koja su čuvala od spoljnih i bojnih otrova i mirisa, dva toaleta i odlična ventilacija služile su svrsi alarmantnog stanja.

Beogradske piramide će samo ostati deo istorije.

Pogledajte snimak rušenja piramide:

(N.Krstić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    25. jun 2015 | 17:29

    A jok treba da stoje jos 200 godina

  • Anonimus

    25. jun 2015 | 17:40

    I treba da ih ruse pa ne moze se ziveti stalno u proslosti,vreme je da malo gledamo napred

  • Prevaziđeno

    25. jun 2015 | 17:34

    Sklonište treba da bude ispod zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA