BRUKA I SRAMOTA! Na popravni palo 1.000 đaka!

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, zaključene jedinice u dnevniku su, uglavnom, iz matematike, fizike i hemije, mada ima slabih i iz stručnih predmeta

  • 15

Školska godina je završena, ali nisu svi školarci na odmoru. I dok će većina njih iskoristiti letnji raspust da se odmori i pripremi za ponovni polazak u školu, ima i onih koji će plažu i bazene zameniti radnom sobom i učenjem. U avgustu ih očekuju popravni ispiti. Statistički podaci govore da svake godine oko 1.000 učenika ponavlja razred.

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, zaključene jedinice u dnevniku su, uglavnom, iz matematike, fizike i hemije, mada ima slabih i iz stručnih predmeta. Među "ponavljačima" je više srednjoškolaca nego učenika osnovnih škola, a "najkritičniji" je prvi razred.

- Na popravni, u proseku, ide od tri do pet učenika po odeljenju u srednjoj školi - kaže Antić. - Najviše ih je u prvom razredu, što je i logično, jer je potrebno vremena da se naviknu na nove profesore, promenu škole, nove drugove. Kako odmiče školovanje, broj učenika sa slabim ocenama i onima koji ponavljaju razred se smanjuje, tako da su u četvrtoj godini zaključene jedinice u dnevniku izuzetak.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Broj učenika koji imaju jednu ili dve slabe ocene je veći u srednjim stručnim školama nego u gimnazijama, posebno u onim koje upisuju đake sa manjim brojem bodova i lošijim ocenama. Popravni ispiti se polažu posle 20. avgusta, a škole su dužne da učenicima sa slabim ocenama obezbede dopunsku nastavu i to od sedam do 12 časova, kako bi se pripremili da poprave jedinice i završe razred.

- Koliko će trajati pripremna nastava zavisi od godišnjeg fonda časova za određeni predmet - objašnjava Antić. - Popravni ispit se polaže pred komisijom od tri člana.

- Dva su iz stručnog veća za određeni predmet, a treći je razredni starešina, čije je prisustvo obavezno.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Većina đaka položi prijemni i upiše naredni razred. Ako su učenici nezadovoljni što nisu položili ili ocenom koju su dobili, imaju pravo da se žale republičkoj prosvetnoj inspekciji, kojoj stigne oko 200 žalbi, koje se, uglavnom, prihvataju i polažu ponovo, ali pred komisijom iz druge škole. Dešava se da u ponovljenom polaganju dobiju četvorke, a prvi put su pali.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila2

    13. jul 2015 | 17:17

    A sta je tu cudno? Roditelji sve manje obracaju paznju na svoju decu u tim godinama, profesori se prema njima ponasaju kao da su robovi, a na televiziji ih uce kako se postaje starleta i makro... Eto ga rezultat, pa vi i dalje pustajte parove i ostala s...a, da utvrde gradivo!

  • Grofica

    13. jul 2015 | 20:34

    Bravo prosvetari,to je samo odraz vaseg truda,znanja koje treba da prenesete deci,zalaganja...a videli smo koliko su vam deca prioritet kada ste strajkovali. Bruka i sramota.

  • pp

    13. jul 2015 | 18:23

    Zato u osnovnoj, u odeljenju mog deteta npr., 24 odlicnih i 4 vrlo dobrih. Sto je mnogo mnogo je. Posle u srednjoj kecevi i panika, na fakultetu strajkuju, nece da uce. Roditelji glupi, sujetni i bezobrazni, a sistem neprilsgodjen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA