Počinju "Dani Beograda"

Ovogodišnja manifestacija biće obeležena nizom izložbi, koncerata, književnih večeri i obilazaka prestonice

  • 0

Tradicionalna manifestacija "Dani Beograda" počinje danas nizom kulturnih programa. Značajni datumi u istoriji prestonice obeležavaju se već desetu godinu. Posetioci će do 19. aprila moći besplatno da pogledaju izložbe, koncerte, čuju poeziju, provozaju se brodom i zavire u "podrume" Beograda.

Kako se manifestacija održava u vreme vaskršnjih praznika, prvi put će biti izveden i Vaskršnji koncert Beogradskog kamernog hora u Skupštini grada. Pomoćnik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora "Dana Beograda" Tatjana Pašić najavila je i da će svečano biti otvoren ekološki park "Supernatural" na Adi Huji.

- Ove godine prvi put će biti priređen muzičko-sportski dan za najmlađe u Pionirskom gradu, kao i program "Beograd Andrićevim koracima", u okviru kojeg će moći da se posete najznačajnija mesta za koje je Andrić bio vezan tokom života - rekla je Pašićeva.

Gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner podsetila je da će veliki broj programa biti realizovan na otvorenom.

- U Galeriji u Stambol kapiji biće izložene skulpture Katarine Lazić Vasiljević, a u okviru radionice starih zanata biti predstavljena izrada "Ale" po nacrtu Rastka Ćirića, kao i unikatne "Despotove stolice". U Muzičkom paviljonu biće održani koncerti učenika Muzičke škole "Stanković", dok će u Kuli Nebojša biti priređene književne večeri i predstavljene knjige o Beogradu - objasnila je Avžnerova.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov podsetio je da su, kao i prethodnih godina, svi programi TOB besplatni.

- Ponudićemo različite načine obilaska grada, kao što je razgledanje prestonice tramvajem. Posebno bih izdvojio novu šetajuću turu, koja uključuje Svetogorsku ulicu, Kopitarevu gradinu i posetu Domu Jevrema Grujića u pratnji istoričarke Gordane Gordić - kazao je Veselinov.

Manifestacijom se obeležavaju dva važna datuma za istoriju grada. Prvi, 16. aprila kada je 878. godine prvi put pomenuto slovensko ime Beograd u jednom pisanom dokumentu, dok je 19. aprila 1867. godine poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na Kalemegdanu.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA