BILI SMO U VOJNOM BUNKERU NA KALEMEGDANU: Evo kakve tajne krije iznutra! (FOTO) (VIDEO)

Pre samo par godina bunker je ponovo otkopan, i posle duže pripreme postaje još jedno mesto obilaska na Beogradskoj tvrđavi

  • 5

Niko tačno ne zna kada je vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvđave izgađen, ali jedno je sigurno, a to je da je sagrađen posle Drugog svetskog rata. Na ulaznim stepenicama se nalazi uklesani datum na kojem piše da je 1953.godina, stoga je to moguća godina kada je bunker završen.

Iste te stepenice vode do bunkera, ali zato negde na sredini. samo jedan stepenik menja temperaturu za 15 stepni, pa je tako svakim sledećim korakom temperatura sve niža i niža. Nakon ulaska u podzemno sklonište i radikalnom promenom temperaturom, iznenadilo nas je koliko je bunker veliki.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Hodnik iz kojeg idete u druge prostorije je dugačak 36 metara, dok je površina celog bunkera 200 kvadrata - rekla nam je Ana Rajlić, portparol JP "Beogradska tvrđava".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Veruje se da je bunker izgrađen onda kada su zahladneli diplomatski odnosi između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Bunker nikada nije bio u funkciji, iako je izgrađen. Postoje dve prostorije, koje imaju po dva ležaja za koje se misli da nikada nisu ni bili iskoršćeni - kaže Rajlić.

Pored konstrukcija za ležaje, tu su i po četiri kanistera u koje staje 200 litara vode, a kroz ceo bunker idu cevi za ventilaciju. Bunker je ostao kao detalj posleratnog perioda, i tenzije koja je vlada u svetu tokom Hladnog rata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Tu su fotografije nakon oslobođenja Beograda, iz kolekcije Bojana Dimitrijevića, koje će da upotpune sliku celog bunkera - zaključila je Rajlić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vojni bunker je šesti objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi, a posetiocima će biti dostupan za razgledanje svakog dana od 11 do 19 časova.

POGLEDAJTE SNIMAK VOJNOG BUNKERA IZ PRVOG LICA:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    4. avgust 2015 | 00:23

    Meni se slošilo od samog pogleda na ove beskonačne hodnike, bez prozora i svetlosti dana, valjda zbog klaustrofobije, ali ovo je za neke ljude i neke potrebe gradjeno i čuvano! Zašto, pobogu?

  • Boki

    4. avgust 2015 | 09:41

    Ovo bi se i danas moglo iskoristiti ako zatreba.

  • Sandra9

    4. avgust 2015 | 03:02

    A i muzika u pozadini im je dobra. Bizarno. Nedaj boze da nam ikada zatreba ovako nesto, vise volim zelenu travu i vazduh nego ove hodnike ko grobnica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA