ISTORIJSKI TRENUTAK: Srušena i poslednja zgrada na lokaciji Beograda na vodi (FOTO)

Rušenje prvih zgrada na tom prostoru počelo je 1. avgusta prošle godine, a do danas su srušene ukupno 233 zgrade

  • 0

Na lokaciji Beograda na vodi danas je srušena poslednja zgrada, čime su stvoreni uslovi za početak realizacije tog projekta, a radove je obišao gradonačelnik Siniša Mali koji je najavio postavljanje kamena temeljca za dve kule krajem septembra.

Beograd na vodi: Zemlja neizgrađena do roka vraća se Vladi Srbije

- Ovo je istorijski trenutak, jer su se stekli formalni uslovi za početak realizacije prve faze projekta Beograd na vodi. Mi smo apsolutno u dinamici da negde oko 20. , 25. septembra postavimo kamen temeljac za ove dve stambene kule - rekao je Mali novinarima.

On je podsetio da je rušenje prvih zgrada na tom prostoru počelo 1. avgusta prošle godine i da su do danas srušene ukupno 233 zgrade.

Saopštio je i da su u tom periodu raseljene 94 porodice, kao i da je uklonjeno 15 kilometra pruge i 54 potopljena plovila iz Save.

U drugoj fazi projekta Beograd na vodi, kako je gradonačelnik rekao, treba da se isele 132 porodice, a na tom poslu se već radi.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

- Od 132 porodice, za 27 smo već našli rešenje, iako je to deo koji nas realno očekuje 2018., 2019. godine - naveo je Mali.

Mali je naveo da je Grad Beograd izdvojio 60 miliona dinara za rušenje objekata na području Beograda na vodi i prosledio ga opštini koja je za to nadležna.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Gradonačlenik je naveo da se pararelno sa rušenjem zgrada rekonstruiše i Hercegovačka ulica, koja će biti završena početkom septembra, kao i rekonstrukcija obale utvrde u dužini od 250 metara, a što će biti završeno oko 20. septembra.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

U ovom trenutku, kako je rekao, radi se na idejnom rešenju kako će izgledati obala utvrde sa Pravilnikom resornog ministarstva.

Novac za rekonstrukciju te ulice i obale utvrde obezbedio je strani investitor "Igl hils", a ukupna vrednost je oko pet miliona evra.

Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Gradonačelnik je rekao i da je planirano proširenje tramvajskog mosta, koji treba da dobije još dve saobraćajne trake na svakoj strani i da se radi na projektu novog tunela koji treba sa te lokacije da izađe na Bulevar despota Stefana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA