SRBIJA ĆE OVE JESENI IMATI DVE PARADE PONOSA: Otkrivamo otkud ovo i ima li razdora u LGBT zajednici!

"Super je što se trans zajednica dovoljno osnažila da napravi svoj "prajd". Prošle godine su bile jako uplašene za svoju bezbednost i nadam se da će ove godine procene biti drugačije", ističe Boban Stojanović

  • 20

Vest da će u Beogradu ove godine biti održana ne jedna, već dve gej parade, tradicionalno je uznemirila mnoge Beograđane, a čak i oni najliberalniji zapitali su se - čemu sad dve? Prema odgovoru organizatora na ovu nedoumicu, razlog leži u stavljanju akcenta na probleme transrodnih osoba.

OVO SU NAJLEPŠE SRPSKE TRANSICE! Upoznajte takmičar(k)e na izboru za mis! (FOTO)

Da se slažu s onom "jedna k'o nijedna" organizatori Parade ponosa pokazali su kada su nedavno najavili da će se ove jeseni pored “Gej parade” održati i “Trans prajd”, na kom će se okupiti trans-osobe, odnosno oni koji su promenili pol ili se osećaju zarobljeni u svom telu.

Obe parade biće održane istog dana, odnosno 20. septembra: “Trans prajd” biće lociran u Pionirskom parku dok će učesnici “Gej parade” šetati centralnim gradskim ulicama.

ONI SU ŠETALI BEOGRADOM: Evo ko je od poznatih podržao Prajd (FOTO)

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Prema mišljenju jednog od organizatora Gej prajda Bobana Stojanovića, prava populacije čiji je on predstavnik predstavljaju prioritet u odnosu na potencijalne bezbednosne probleme zbog same parade (koji su još verovatniji u okolnostima sveprisutnosti emigranata po celom gradu) ili dodatne troškove zbog povećanog broja policajaca koji će morati da obezbeđuju dva odvojena skupa.

- Super je što se trans zajednica dovoljno osnažila da napravi svoj "prajd". Prošle godine su bile jako uplašene za svoju bezbednost i nadam se da će ove godine procene biti drugačije. Smatram da aktuelnost  pitanja parade treba da iskoriste za rešavanje svojih problema i to ne može da bude loše - ističe Stojanović.

Foto: Wikipedia/Dragan Kujundzic Foto: Wikipedia/Dragan Kujundzic

Nasuprot nagađanjima mnogih da su ove dve "struje" na ratnoj nozi, da imaju različite interese i količinu novca kojom raspolažu, odakle primarno i potiče njihovo razdvajanje prilikom paradiranja, Stojanović tvrdi da su svi pripadnici LGBT populacije u odličnim odnosima.

- Imamo jako dobru saradnju. Prošli "prajd" otvorila je transrodna osoba po čijoj je životnoj priči snimljen film “Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka”, a gost nam je bio i transseksualac iz Skoplja Filip Janevski Fifi (22), koji je učestvovao u "X faktoru" - naglašava Stojanović, koji napominje da sve veće parade ponosa u svetu prate manji "prajdovi", bilo lezbejki ili transrodnih osoba, kad god ove grupe na dnevnom redu imaju neki specifičan problem na koji dodatno žele da skrenu pažnju javnosti.

Foto: Wikipedia/Ludovic Bertron Foto: Wikipedia/Ludovic Bertron

U ovom "našem" slučaju, kako objašnjava gej aktivista Predrag Azdejković, transrodne osobe žele da stave u fokus svoje poteškoće sa ostvarivanjem ustavnih prava.

- Trans deo se odvojio zbog veće vidljivosti, jer su godinama bili ignorisani. Pitanje njihovih ličnih karti još nije rešeno, budući da naš zakon trenutno ne predviđa mogućnost promene pola u ličnim dokumentima. Nadam se da će im njihova sopstvena parada pomoći da to se to što pre reguliše. Obe parade će biti na istom mestu praktično, u isto vreme, istog dana, tako da je to razdvajanje više simbolično - kaže Azdejković.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sNENA

    20. avgust 2015 | 21:10

    Vi stvarno nemate drugih problema nego da se ,,ponosite'', ja stvarno neznam sa cim! More radite sta hocete iza vasih vrata,mozete i ispred ali ostavite ovaj narod i ovaj grad da funkcionise koliko toliko normalno!Teska nam je situacija,nemastina na svakom koraku,zivot je postao borba za opstanak samo nam VI trebate da nam izbijate ovo malo para iz dzepa!

  • Nesa

    20. avgust 2015 | 20:55

    Oni stvarno nisu normalni a jos ludja je drzava ako ovo dozvoli, pa cime se oni to ponose? Narod nema za hleb a oni ce da bacaju pare na gluposti i samo ce jos vise da iritiraju ovaj napaceni narod.

  • realan

    20. avgust 2015 | 20:56

    Ako su parade ponosa sigurno će sa njima šetati ponosni roditelji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA