≫ 

KAKO DA BEOGRAD UČINIMO BOLJIM? Prosto, samo treba da primenimo ovaj islandski servis! (FOTO)

Prestonica Islanda je odlučila da jednu ulicu u svom industrijskom distriktu nazove po Dartu Vejderu, popularnom liku iz "Zvezdanih ratova". Ali, o tome smo vas već blagovremeno obavestili. Bitnije je to kako je do te ideje došlo i da li to može da se primeni u Srbiji

  • 9

Gradsko veće Rejkjavika, prestonice Islanda, odobrilo je predlog da se jedna ulica u industrijskom distriktu Höfði nazove po Dartu Vejderu, slavnom negativcu iz serijala filmova "Zvezdani ratovi".

O tome smo već pisali, ali ukratko, ako ste propustili vest, ulica - koja se do sada zvala Bratthöfði - od sada će se zvati Svarthöfði, što na islandskom znači "Crnoglavi", što je tamošnje ime za moćnog lorda Sita i desne ruke imperatora Palpatina. Svaka ulica u pomenutom distriktu se završava sa "höfði", što znači glava.

Ako se pitate zašto Crnoglavi, reći ćemo vam: Islanđani su vrlo puritanski narod što se tiče jezika i sve strane reči vole da prevode na njega, pa tako neumorno smišljaju sopstvene nazive sa moderne koncepte i fenomene.

Kao da sve to nije dovoljno zanimljivo i uzbudljivo, postoji još nešto što vam do sada nismo rekli a to je poreklo ideje da se tako nešto uopšte i uradi.

>>> Beograd ima sličnu aplikaciju! Da li ste je probali?

Dart Vejder. Printskrin: YouTube/Joel Gustafsson Dart Vejder. Printskrin: YouTube/Joel Gustafsson

Naime, ideja da se ulica nazove po Dartu Vejderu predložena je na sajtu zvaničnog servisa grada Rejkjavika koji se zove "Bolji Rejkjavik", a koji je počeo sa radom 2010. godine.

Sve funkcioniše krajnje jednostavno: građani se registruju koristeći isti elektronski ID koji koriste za plaćanje svojih poreza na internetu, a jednom kada se prijave na servis mogu da predlažu svoje ideje i inicijative, ali i da glasaju za tuđe kako bi ih prioritetizovali, odnosno kako bi najbolje gurnuli na vrh i time povećali šansu za njihovo sprovođenje.

Direktna demokratija na delu!

Svakog meseca one ideje koje su primile najviše glasova izlaze pred gradske oce na posebnim sastancima koji se samo zbog toga održavaju, a najbolji predlozi se potom ozvaničavaju i uključuju u budžet.

Šta više, ovaj servis se od strane gradske uprave koristi i da bi se poveo dijalog sa stanovništvom u vezi sa predlozima samih vlasti.

Sve se pokazalo kao vrlo uspešno. 2012. godine neko je predložio da se glavna trgovačka ulica Laugavegur u Rejkjaviku pretvori u pešačku zonu, a trenutno je najbolje plasirana ideja da se besplatni Wi-Fi ugradi u sve gradske autobuse.

Ne možemo da se otmemo utisku da je baš to ono što je potrebno prestonici Srbije: zvanični servis gradske vlade na kome njeni žitelji mogu da iznose svoje predloge i da glasaju za najbolje. Možda nemamo elektronske identifikacije koje koriste Islanđani, ali možemo da smislimo nešto drugo: to je najmanji problem.

Čini se da vredi pokušati zato što su Beograđani kreativna gomila puna ideja, a internet pruža nebrojeno mnogo mogućnosti. Potrebno je samo na pravi način kanalisati tu stvaralačku energiju.

Šta vi mislite? Da li se slažete da bi ovo transformisalo glavni grad naše republike na bolje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    16. oktobar 2016 | 10:15

    Ne zive samo u Beogradu ljudi,vec u celoj Srbiji i postavite drugo pitanje,kako uciniti da Srbija bude bolja,sve dok se tako razmislslja i radi dobro biti nece,znam i to da ovaj komentar nece biti objavljen,ali ok.Dakle uciniti Srbiju boljom.

  • Milan

    16. oktobar 2016 | 10:09

    Naravno da bi, međutim.... Kome vi to da objasnite u Gradskoj upravi? Lično sam ja doneo i dao u ruke dokumentaciju o akcionom planu za Inofrmacione tehnologije članu gradskog veća Dragomiru Petronijeviću pre dve godine, gde sam opisao sve do detalja kako treba da funkcioniše IT u gradu i kako da zaposli mlade ljude. Mislite li da mi se javio, da me je bilo ko kontaktirao? Na tom dokumentu sam radio četri meseca! O čemu vi onda pišete i postavljate pitanja?! Tamo sedi partijski lupež mnogih stranka s kupljenim diplomama i nijednim danom radnog staža, pa kako će on onda da predloži i uradi projekat? Objasnite mi kako??? Nema nama pomoći dok diletanti sede u tim kancelarijama.

  • BASA

    16. oktobar 2016 | 11:04

    Ovo je odlicna ideja I treba je sprovesti u celoj zemlji ! Tako ce mnoga mesta do kojih civilizacija nije stigla , dobiti I Kioske sa Novinama puteve I staze ! I biti vise informisani !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA