DECA MIGRANATA ODUŠEVLJENA POKLONIMA BEOGRADA: Ovo je PRAVI DEČIJI KUTAK za izbeglice u Evropi! (FOTO) (VIDEO)

Nakon teškog, dugog puta, i bežanja od užasa rata, majke izbeglice sa svojom decom moći će da se na trenutak odmore i opuste u dečjem kutku, koji je otvoren od danas svakog radnog dana od 8.30 do 17 sati u hotelu Bristol, u Beogradu

  • 5

​Srbija je još jednom pokazala da se trudi koliko god može da olakša život izbeglicama sa bliskog Istoka, koji iz dana u dan, od maja meseca pristižu u Srbiju, bežeći, pre svega od rata u Siriji. Među njima, ima puno dece, beba, koje dok borave u Beogradu, od danas, mogu da koriste "Kutak za decu", u hotelu Bristol.

Naime, za majke i decu migranata otvoren je "dečji kutak", u beogradskom hotelu Bristol, koji se nalazi preko puta parka glavne autobuske stanice, gde se izbeglice u najvećem broju i nalaze, dok ne dobiju informaciju za dalji nastavak puta.

GAŠIĆ O INICIJATIVI SAŠE JANKOVIĆA: Odlučiće onaj kome je taj zahtev upućen, ja i dalje radim svoj posao!

Telegraf. rs je bio na otvaranju "Kutka za decu", kome su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić, direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo, ministar odbrane Bratislav Gašić,  državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević i članice Gradskog veća Grada Beograda Tanja Popović i Mirjana Milutinović.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Gradski menadžer Goran Vesić, rekao je prisutnima da je ovo prvi ovakav kutak za decu migranata u Evropi, u jednom velikom gradu.

- Na ovaj način pokazujemo da imamo poseban odnos prema migrantima, da su dobrodošli, da se trudimo da se ponašamo civilizovano i da tim ljudima olakšamo patnje koje imaju - rekao je Vesić.

Hrana, pelene, stručno osoblje, vaspitačice koje će raditi sa decom, sve je to deo dečjeg kutka. Da je sve urađeno veoma dobro, uverio se i ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je sa korisnicima ovog centra, i svi su bili saglasni da je otvaranje kutka za decu jedan predivan gest, gde će na trenutak izbeglice pobeći od svojih problema, a mališani uživati u igri i učenju.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

ZAŠTO SE DOGODILA IZBEGLIČKA KRIZA U EVROPI: Ovih 8 razloga će vam sve objasniti

- Ovo je mesto gde će deca migranata moći prvi put nakon teškog puta da se odmore, dobiju psiho-socijalnu pomoć i podršku, i drago mi je što smo uspeli da napravimo kutak za njih - rekao je direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo.

Ministar Gašić je rekao da i u Preševu postoji jedan kutak za decu, ali je izrazio zadovoljstvo što se u Beogradu otvorio još jedan.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Srbija je prošla kroz teške devedesete, kada je veliki broj Srba na isti način dolazio iz srpskih krajeva u Srbiju. Mi to razumemo. Ovo je drugi ovakav kutak, pošto smo i u Preševu napravili isti ovakav prihvatni centar - rekao je Gašić.

„Kutak za decu“ biće otvoren svakog dana od 8.30 do 17 časova, a počeo je sa radom na inicijativu Grada Beograda u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom odbrane i UNICEF-om, koji je i opremio i finansirao ovaj zajednički projekat.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA