DO KRAJA GODINE: Rekonstrukcija centralne kule na Starom sajmištu

- Za Grad Beograd velika je čast što je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta Nikolas Din posetio Skupštinu grada i pokazao koliko SAD pridaju značaj ovom projektu - rekao je gradski menadžer Goran Vesić

  • 0

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je 10. sastanku Komisije za utvrđivanje programske koncepcije i davanje predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na Starom sajmištu.

Sastankom je predsedavao episkop slavonski Jovan Ćulibrk, a prisustvovali su specijalni izaslanik američkog Stejt dipartmenta za pitanja Holokausta Nikolas Din, generalni konzul SAD u Srbiji Met Flangen i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

MIHAJLOVIĆ: Staro Sajmište da se pretvori u Memorijalni centar

Goran Vesić je istakao da je za Grad Beograd velika čast što je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta Nikolas Din danas posetio Skupštinu grada i pokazao koliko SAD pridaju značaj projektu pripreme Memorijalnog kompleksa Staro sajmište i koliko je to za njih značajno pitanje.

Vulin i Zurof: Srbija treba da ima Memorijalni centar, kao mesto sećanja na žrtve nacističkih logora

- Nama je drago što ćemo imatu podršku SAD i danas smo ih izvestili kako napreduju radovi. Centralna kula će biti do kraja godine slobodna i svi koji tamo imaju atelje, dobiće drugi. Na taj način bićemo spremni da počnemo rekonstrukciju centralne kule, a istovremeno radimo na parcelizaciji i blizu smo rešenja i tog problema - rekao je Vesić.

Foto: Promo Foto: Promo

Kako je objasnio, postoje svi uslovi da se počne sa uređenjem Starog sajmišta, ali da je to proces koji će trajati godinama i nije ga moguće završiti za šest meseci ili godinu dana.

- Ali kada jednom počnemo uz pomoć svih naših prijatelja, mi ćemo ga završiti i Srbija će imati Memorijalni cetar kakav zaslužuje. Dogovorili smo se da američka vlada preko svoje ambasade bude prisutna i prati radove kako bi bila deo ovog procesa. Verujem da je danas jedan veliki dan za sve nas i mi kao članovi komisije želimo da Staro sajmište konačno bude mesto sećanja, a ne da se ne zna šta se ovde desilo za vreme Drugog svetskog rata - zaključio je Vesić.

Episkop slavonski Jovan Ćulibrk naglasio je da je Komisija za Staro sajmište danas ugostila ambasadora SAD iz Kancelarije za pitanje Holokausta.

Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića Foto: Privatna arhiva Baneta Gajića

- Razgovarali smo o uvidu u koncept Starog sajmišta onako kako mi zamišljamo budući memorijalni kompleks, kao i neophodne korake koje Grad Beograd i ova komisija čine u vezi sa pitanjem centralne kule. Stara kula je do sada korišćena kao umetnički atelje. Grad Beograd je obezbedio sredstva za ove umetnike i uskoro možemo očekivati da se počne sa uređivanjem tog prostora u kome će biti smeštena uprava budućeg memorijalnog centra - rekao je Ćulibrk.

Naglasio je i da je izaslanik američkog Stejt dipartmenta za pitanja Holokausta Nikolas Din ponudio je ne samo da posete Muzej Holokausta u Vašingtonu nego i da Stejt dipartment pomogne da se budući memorijalni centar na Starom sajmištu stavi na svetsku listu memorijala vezanih za Drugi svetski rat.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA