SRPSKI ZATVORENICI SE OVDE MOLE BOGU I ISPOVEDAJU: Zavirite u kapelu u CENTRALNOM ZATVORU! (FOTO)

Kapela u beogradskom Okružnom zatvoru je otvorena prošle godine, a i ima ih u još nekoliko drugih kazneno-popravnih zavoda u Srbiji

  • 3

U Okružnom zatvoru u Beogradu danas je, povodom godinu dana postojanja kapele Vaskrsenja Hristovog u kojoj pritvorenici mogu da upražnjavaju svoje duhovne potrebe, sveštenstvo SPC osveštalo taj prostor.

TELEGRAF IZA REŠETAKA CZ-a: Ovde su odsedali i borave Joca Amsterdam, Mišković, Legija i Zver! (FOTO)

Posle duhovnog obreda, vladika toplički Arsenije je rekao novinarima da je u proteklih godinu dana mnogo toga urađeno na duhovnim potrebama pritvorenika uključujući i prisustvo sveštenika.

- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i uprava ovog zatvora su imali razumevanja da prepoznaju pozitivne momente prisustva crkve u radu sa pritvorenicima - rekao je vladika.

On je podsetio i da je kapela otvorena u skladu sa pozitivnim zakonskim rešenjma u vezi verskog staranja, a da kroz taj prostor prolaze i članovi porodica pritvorenika.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Za mene, kao sveštenoslužitelja u Okružnom zatvoru jeste značajno što to (kapela) doprinosi dobru - i onima koji se ovde nalaze i onima koji rade - rekao je vladika Arsenije.

Upravnik zatvora Zvonko Grulović kaže da lica lišena slobode u tom prostoru imaju pravo da ispovedaju svoju veru, učestvuju u liturgijama "što je veoma značajan segment za njihov boravak i život u zatvoru".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kapela u beogradskom Okružnom zatvoru je otvorena prošle godine, a i ima ih u još nekoliko drugih kazneno-popravnih zavoda u Srbiji.

Taj zatvor je sagrađen neposredno posle Drugog svetskog rata i to je bilo prvi put da dobije prostoriju za versku službu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kapela, veličine oko 40 kvadratnih metara je posvećena Vaskrsenju Hristovom, a njena izgradnja je finansirana dobrovoljnim prilozima.

Unutrašnjost je u potpunosti oslikana, a sređen je i prostor ispred kapele koja se nalazi u jednoj od prostorija Okružnog zatvora.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    23. septembar 2015 | 16:38

    Као мали , молио сам бога да ми да бицикло , онда сам схватио како бог функционише , украо сам бицикло и молио бога да ми опрости .То је то ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA