Arhitektonski događaj godine: Most na Adi

Nagrada Društva arhitekata Beograda "Arhitektonski događaj 2011. godine" za projekat Mosta na Adi dodeljena je Peteru Gabrijelčiču i Viktoru Markelju

  • 2

Slovenačkom arhitekti Peteru Gabrijelčiču i inženjeru Viktoru Markelju dodeljena je nagrada Društva arhitekata Beograda za "Arhitektonski događaj 2011. godine" za projekat Mosta na Adi.

Nagradu i još tri priznanja u kategoriji "Arhitektonski događaj godine" već nekoliko godina dodeljuje Društvo arhitekata Beograda, u okviru Beogradske međunarodne nedelje arhitekture, a priznanja su dodeljena 25. aprila  u galeriji "Ozon".

"Pojava pilona novog mosta promenila je vedutu Beograda, a njegova realna veličina i dizajn kojim učestvuje u stvaranju ove promenjene slike doprineli su da na širem planu kulture urbanog života stvorimo svest o vremenu u kojem se nalazimo, kao i o vremenu koje dolazi", navodi se u saopštenju žirija.

Žiri su činili potpredsednik skupštine grada Zoran Alimpić, prof. dr Miško Šuvaković, arhitekta Zorica Savčić, mr arh Vladimir Milenković i prof. Darko Marušić (predsednik).

Priznanje DAB-a za "Arhitektonski događaj godine" pripalo je Saši Ðumiću, Draganu Tesliću i Mladenu Hrvanoviću za rekonstrukciju hotela "Metropol", kada je cela građevina bila prekrivena belim impregniranim platnom.

Priznanje je dobio i Spasoje Krunić za izložbu "Uvećanje-crteži" u galeriji "Ozon" u Beogradu.

Među dobitnicima priznanja su i Evropski centar za vizantijske i postvizantijske spomenike EKBMM iz Soluna, gradski Sekretarijat za kulturu i JP "Beogradska tvrđava" za realizaciju rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša u Beogradu, kao i Dejan Miljković, Jovan Mitrović i Branko Pavić za projektat rekonstrukcije i revitalizacije Kule Nebojša.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa

    26. april 2012 | 18:31

    Stvarno je most grandiozan, svetski i nadasve velelepan. Dali je bas takav most potreban Beogradu, dali su sredstva ulozena u njega preterano velika ? Da most je probio cenu kostanja po prvobitnom planu nekoliko puta. Krediti se nisu stizali dizati kojom se brzinom trosio novac za njegovu izgradnju, od prvobitnih 180 miliona evra, cena je narasla do sadasnjih 480 plus 60 miliona evra za prilazne puteve i ostale gluposti. Dakle to je most kojim se hvale neimari i gradonacelnik, ko ce otplacivati kredite kojima se grad zaduzio ? Zivot u Beogradu je poskupeo za 37 % zbog novca utrosenog u izgradnju mosta. Izmisljene su mnoge takse i davanja kako bi se vracale prve rate kamata od kredita, glavnica jos nije ni dirnuta. To sledi kad DS dospe na vlast i ustanovi neka nova davanja. Trenutno je najbolje da se selimo iz Beograda jer ce u njemu biti zivot nesnosan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA