ZA 3 DANA PREGLEDANO 457 SRPKINJA: Kod njih 15, u nedelji BORBE PROTIV RAKA DOJKE, uočena PROMENA!

Veliki broj žena je iskoristio ovu priliku i za samo tri dana pregledano je i savetovano ukupno 457 žena. Urađeno je 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda

  • 0

Povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv raka dojke, Grad Beograd - Sekretarijat za zdravstvo organizovao je akciju pregleda za žene u domovima zdravlja u Rakovici, na Zvezdari, u Zemunu i Mladenovcu, rekla je zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

DNEVNO PET SRPKINJA UMRE OD RAKA DOJKE: A, evo šta je samo potrebno da uradite da se najgore ne dogodi!

- U toku akcije naše sugrađanke imale su mogućnost da obave pregled dojke bez uputa i čekanja. Veliki broj žena je iskoristio ovu priliku i za samo tri dana pregledano je i savetovano ukupno 457 žena. Urađeno je 186 mamografskih i 154 ultrazvučna pregleda. S obzirom na broj pregledanih žena, promene su ustanovljene kod čak 15 i preduzete su aktivnosti u smislu određivanja dinamike i sadržaja daljeg praćenja, uključujući i upućivanje na dalju dijagnostiku - istakla je Andrea Radulović.

Ona je podsetila da rano otkrivanje podrazumeva prepoznavanje simptoma ili znakova bolesti, te ukoliko se bolest dijagnostikuje u početnoj fazi, lečenje je efikasnije i ekonomski isplativije, smanjuje se stepen invaliditeta i smrtnosti i omogućava brže vraćanje pređašnjem načinu života.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

- Značaj ovih pregleda je veliki, ako znamo da je ranim otkrivanjem izlečenje moguće u najvećem broju slučajeva, ali se najveći broj žena ipak javi u poodmakloj fazi bolesti, kada je i lečenje dugotrajnije i neizvesnije - precizirala je Andrea Radulović.

Zamenica predsednika Skupštine grada naglasila je da je ovo samo početak akcije koja će se nastaviti uključivanjem svih domova zdravlja. Cilj je da se preventivnim pregledima obuhvati što veći broj žena, najmanje 75 odsto ciljne populacije, prvenstveno između 50 i 69 godina.

- Jako je bitno imati podršku za ovako važne akcije, a bez podrške žena Grada Beograda ova akcija ne bi mogla uspešno da se sprovede. Zahvaljujemo i svim domovima zdravlja i vrlo smo ponosni na sve sugrađanke koje su prihvatile naš poziv i došle da se pregledaju - rekla je Andrea Radulović.

(Telegraf.rs / Beoinfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA