RODE STIGLE U BEO ZOO VRT: Pogledajte kako se MAZE umiljati LAVIĆI Vuk i Elza! (FOTO) (VIDEO)

Bela lavica iz Beogradskog zoo vrta okotila je dvoje lavića koji su izazvali ogromno oduševljenje posetilaca

  • 6

Bela lavica Tatuljka donela je na svet dva zdrava lavića koja su prava atrakcija posetiocima Beogradskog zoo vrta. Vuk i Elza rodili su se u ranim jutarnjim satima 28. septembra, a otac Vambo prisustvovao je porođaju koji je trajao nekoliko sati.

ONI ĆE VAM RASTOPITI SRCA: Laviće čuvaju kao kućne ljubimce (FOTO) (VIDEO)

Ekipa Telegrafa posetila je Beogradski zoo vrt i ispred kaveza sa lavićima zatekla veliku gužvu iz koje su se izdvajali mališani koji su se oduševljavali razigranim mladuncima.

Veterinar u beogradskom zoo vrtu Jožef Ezveđ kaže da je Tatuljkina trudnoća protekla bez problema i da su mladunci odlično.

- Oni su zdravi i veseli, to je najbitnije. Uskoro treba da prime prvu vakcinu. Mi ih prehranjujemo specijalnim mlekom pošto majka nema dovoljno mleka. Oni se hrane na svaka tri sata, a pored mleka, dobijaju i mleveno meso, govedje ili od živine - rekao je veterinar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Lavica je svoje mladunce nosila između 100 i 120 dana, a odmah posle porođaja premeštena je u poseban kavez gde boravi sa drugom lavicom - svojom sestrom.

Na naše pitanje zašto su Vukovi i Elzini roditelji razdvojeni, veterinar se slatko nasmejao i objasnio da je to najbezbednije za mladunčad.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Lavovi su u stanju da se svakodnevno pare, međutim lavica koja se okoti nije odmah sklona parenju, pa lav može da izrazi bes i da udavi mladunčad. Zato je najsigurnije da bude sa drugom lavicom - objasnio je veterinar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Bele lavice nisu najbrižnije majke, pa zato veterinar Jožef mora da se potpuno pobrine za njih. S obzirom da su beli lavovi izuzetno osetljivi u prirodi, prema njima treba postupati na najbolji način.

Lavići će verovatno biti u zatvorenom kavezu tokom cele zime. A kada napune 7-8 meseci, biće transportovani u neki drugi zoološki vrt.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi imamo saradnju sa drugim zoo vrtovima, tako da često menjamo životinje. Ukoliko mi imamo više, u ovom slučaju lavova, onda ćemo menjati sa njima za neku drugu životinju. Trenutno imamo pet lavova od kojih su tri ženke, a dva mužjaka - istakao je veterinar i dodao da prošle godine nisu imali laviće.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ljubazni doktor beogradskog zoo vrta dozvolio mi je da mazim laviće koji su, rekla bih, uživali u tome.

- Ovo je prvi put da sam ušla u kavez sa lavovima. Jeste da su mladunci u pitanju, ali nisam imala predstavu koliko su bezopasni, jer ipak su lavovi. Međutim, čim sam ih videla, zgrabila sam malenu Elzu i pričala joj, kao bebi.

Lavići su u prvi mah bili uplašeni pošto je nas nekoliko ušlo u kavez. Međutim, posle nekoliko trenutaka, oni su se opustili, počeli su da se jure, da se međusobno maze i da nam prilaze.

Pitali smo čika doktora ko je stariji, Elza ili Vuk, a on nam je odgovorio da nije siguran, ali razlika između njih je 2 sata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pogledajte šta je veterinar beogradskog zoo vrta rekao o lavićima:

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    10. novembar 2015 | 18:41

    Prelepi su. Rado bih ih i ja mazila.

  • Aco

    10. novembar 2015 | 17:50

    Ne zna se dal su sladji ovi lavici ili novinarka Telegrafa

  • TT

    10. novembar 2015 | 18:23

    Maze male. Ko da ih se nagleda tako slatkih? A beli kao da su u dzak brašna upali.:) Ma pravi kolačići medeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA