Ove Srpkinje su izvadile GRUDI nasred ULICE i PODOJILE decu! Reakcija prolaznika će vas IZNENADITI! (FOTO)

U podzemnom prolazu na Terazijama, u subotu će biti otvorena izložba "6 fotografija za 6 mama" koja će otkriti kako vidimo dojenje na javnom mestu, da li se muški i ženski pogledi na dojenje razlikuju, da li je ono zaista tabu tema...

  • 44

Podzemni prolaz na Terazijama, predstojećeg vikenda, pretvoriće se u galeriju fotografija koje se retko kad izlažu  - na njima će biti žene koje doje na javnim mestima, sve sa ciljem da se dojenje na ovakvim mestima razbije kao tabu tema u Srbiji i približi svakodnevici.

USTRUČAVATE SE DA DOJITE U JAVNOSTI, ONA VAM PORUČUJE: Mame, to je vaša stvar!

Izložba, koja nosi naziv "6 fotografija za 6 mama" biće otvorena u subotu, 21. novembra u 12 sati. Nju organizuje neformalno udruženje "UdruŽene" a u okviru ovogodišnjeg Begradskog festivala fotografije “Vizualizator”, koji, sa druge strane, organizuje Centar za razvoj fotografije.

Iako je dojenje bebe najprirodniji i najzdraviji način hranjenja bebe i za mamu i za bebu, u našem društvu neretko su prisutne polemike na temu dojenja uopšte, dojenja u određenoj dobi, dojenja u javnosti...

PITALI SMO VAS I EVO ŠTA STE REKLI: Srbija ne želi DOJILJE na javnom mestu!

Foto: Igor Pavićević Foto: Igor Pavićević

S obzirom na to, a u želji da "sklope sliku" kada je dojenje u pitanju, da ga iznesu na svetlo dana slikajući ga svetlom, ali i da podrže i osnaže mame, beogradski  umetnici su i napravili ovu izložbu.

Fotografije Jelene Jovanov, Marije Janković, Tamare Dragović, Marka Cvetkovića, Dalibora Danilovića i Igora Pavićevića prikazaće kako vidimo dojenje, da li se muški i ženski pogledi na dojenje razlikuju, da li je zaista tabu tema...

Izložba će, naime, prikazati koliko različito posmatramo iste stvari. Svaki fotograf je predstavio svoju ideju i doživljaj majke i deteta u intimnom činu dojenja. Ideja izložbe je da prenese poruku, da izmami osmeh ili suzu, da bude podrška ili provokacija, da bude povod za priču o tome.

Telegraf je, naime, prošlog meseca objavio tekst o tome na kakve su sve reakcije naišle "UdruŽene" koje su dojile na javnom mestu. Na nekima ih niko nije ni pogledao, na drugima su dobile nežan pogled, ponekad je neko taj isti pogled sklonio ali im se nije desilo ništa.  Međutim, rezultati ankete Telegrafa na pitanje da li se protive dojenju na javnom mestu, bili su više nego poražavajući. Čak 76 odsto se izjasnilo da im to smeta. Nadajmo se da će ova izložba fotografija razbiti tabu na ovu temu.

Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama mišljenje o tome da li su Srbi zaboravili koliko je dojenje zdravo?

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anja

    19. novembar 2015 | 22:33

    Odlična ideja. Bravoooo! Na veliku žalost zaboravljeno je koliko je majčino mleko zdravo za naše bebe...Moja bebica je dugo sikila i jako sam ponosna na to iako je to jedan dug i po malo težak put ali nešto najlepše što mogla da doživim. Mame dojite vaše bebe, gde god stignete.

  • Anja

    19. novembar 2015 | 22:38

    Ja sam dugo dojila svoju bebicu, u parku, restoranu, bašti lokala...nikada ni jednu jedinu neprijatnost nisam imala. Par situacija je bilo da su mi ljudi prilazili sa oduševljenjem za moju hrabrost dojenje na javnom mestu. Ipak Novi Sad je veliki grad!

  • N.S

    19. novembar 2015 | 22:51

    Jel' oni stvarno nemaju druga posla, nego da se glupiraju.?. Pa nije to samo podojiti dete. Postoji valda i higijenski deo pre nego što dete počne da sisa. Ne znam samo šta mama radi 3 sata u gradu, da bi morala da ga doji na ulici?. Ne radi se o tabu temi, nego o budalaštinama. I na kraju, samo dojenje je nešto najlepše, gde mama i beba uživaju i ne treba sedeti na trgu izvaditi s.... i lupiti selfi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA