Novo prihvatilište za mališane sa ulice i ISTA PRAVA ZA SVU DECU: Ovako je obeležen Dan ljudskih prava! (FOTO)

Dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine kao znak sećanja na dan kada je na Generalnoj skupštini UN usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima

  • 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić prisustvovali su danas obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava pod sloganom "I ja imam prava" u Dečjem kulturnom centru.

Manifestaciju je otvorio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da bez obzira na sve ekonomske uspehe, državi i društvu neće biti bolje ukoliko se ne bude vodilo računa o budućnosti i poštovanju ljudskih prava.

Gradonačelnik je ovom prilikom naglasio da je obeležavanje Međunarodnog dana ljudskih prava dobar povod da se jasno i glasno pošalje poruka o značaju zaštite dece i unapređenja njihovog položaja u društvu.

- U obavezi smo da svakom detetu obezbedimo rast u zdravoj sredini, u kojoj su njihove osnovne potrebe zadovoljene, u kojoj se poštuju njihova prava i čuje njihov glas. Da bi se to što pre ostvarilo, neophodno je uključivanje svih institucija i svih pojedinaca, a Grad Beograd aktivno radi na tome - rekao je gradonačelnik.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

On je podsetio da je krajem prošle godine Grad Beograd po prvi put u istoriji formirao Savet za prava deteta, kako bi se na ozbiljan i sistemski način bavio decom u Beogradu.

- Jedan od osnovih ciljeva nam je zaštita i podrška deci koja su na bilo koji način ugrožena. Po prvi put ove godine imamo 250 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, potpisali smo ugovor o novom prihvatilištu za decu sa ulice, što Beograd decenijama nije imao. Borimo se za to da obezbedimo dovoljno mesta u vrtićima svim mališanima i nastavljamo da brinemo o svoj deci Beograda, jer su ona budućnost ovog grada – zaključio je Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Skupu su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine kao znak sećanja na dan kada je na Generalnoj skupštini UN usvojena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA