BEOGRAD NA VODI: Usvojene dopune za realizaciju velikog projekta

Njima je predviđeno da se po zahtevu investitora može izdati i rešenje o posebnoj građevinskoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova

Skupština Srbije usvojila je danas i dopune Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Radovi na BEOGRADU NA VODI se izvode PRE ROKA! (FOTO)

Njima je predviđeno da se po zahtevu investitora može izdati i rešenje o posebnoj građevinskoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova.

Dopunama je precizirano da se do privođenja zemljišta urbanističkoj nameni u skladu sa planskim dokumentom, za izgradnju privremenih objekata različite namene koji su u funkciji projekta, po zahtevu investitora, može izdati privremena građevinska dozvola.

Za izgradnju objekata visokogradnje preko bruto građevinske površine 30.000 metara kvadratnih u obuhvatu planskog dokumenta, mogu se zbog složenosti objekta i tehnologije izvođenja radova, po zahtevu investitora, izdati građevinske dozvole za dve odvojene faze izgradnje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prva faza za koju se izdaje građevinska dozvola obuhvata izvođenje radova na izgradnji temelja objekta, uključujući postavljanje i izvođenje šipova, dok druga faza obuhvata radove na izgradnji preostalog dela objekta.

Propisana je mogućnost da se prilikom ocene ispunjenosti uslova utvrđenih posebnim propisima, standardima i drugim aktima, može prihvatiti i dokazivanje ispunjenosti zahteva prema stranim propisima i standardima, kao i prema priznatim metodama proračuna i modelima ukoliko su tim propisima oni predviđeni.

Dopune, kako je objasnila Vlada Srbije, treba da omoguće podelu izgradnje složenih objekata visokogradnje na faze, koje odstupaju od opštih pravila sadržanih u Zakonu o planiranju i izgradnji, kao materijalnom propisu koji se supsidijarno primenjuje u ovim postupcima.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Skupština Srbije usvojila je 9. aprila taj propis, kojim je regulisan postpupak eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole, što je bio preduslov za početak izgradnje projekta.

Projekat "Beograd na vodi" definisan je kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, a predviđa investiciju od 3,5 milijardi evra u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, površine oko dva miliona kvadratnih metara na obali Save.

Radovi na prvom objektu počeli su krajem septembra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Evropejac

    12. decembar 2015 | 15:55

    Konacno dosao je i taj dan kada stigosmo na samo jedan korak do zacrtanog cilja - clanstva u EU.

  • Gospođa

    12. decembar 2015 | 15:07

    Ponos i dika našeg grada.

  • Toske

    12. decembar 2015 | 15:07

    ODLICNO, sad krece realizacija! Privremene gradjevinske dozvole, dobar pocetak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA