KLJUČNA ULOGA U EKONOMSKOM RAZVOJU SRBIJE: Beograd pravi 40 ODSTO bruto društvenog proizvoda zemlje (FOTO)

Siniša Mali istakao je da Beograd, kao prestonica Srbije i kao lokalna samouprava, učestvuje sa 40 odsto u bruto društvenom proizvodu naše zemlje

  • 2

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao je danas, zajedno sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Vlade Republike Srbije, i najvišim državnim zvaničnicima na konferenciji "The Economist: Svet u 2016".

Siniša Mali istakao je da Beograd, kao prestonica Srbije i kao lokalna samouprava,  učestvuje sa 40 odsto u bruto društvenom proizvodu  naše zemlje.

– Beograd ima ključnu ulogu u procesu ekonomskog oporavka i reformi koje sprovodi Vlada Republike Srbije. Mi smo pre 18 meseci preuzeli upravljanje gradom i zatekli smo katastrofalnu situaciju u gradskim javnim finansijama, budžetski deficit od preko 20 odsto i velike dugove koji su premašivali 1.150.000.000 evra. Danas mogu da kažem da će do kraja ove godine budžetski deficit biti ispod deset odsto, a krajem sledeće godine ispod pet odsto - rekao je gradonačelnik Beograda i dodao:

- To znači da ćemo ga smanjiti za četiri puta u samo dve i po godine i time dajemo podršku Vladi Srbije u njenim reformama, a sa druge strane dajemo jasnu podršku investitorima, jer ako ne možete da vodite računa o svojim finansijama, onda ne možete  ni biti ozbiljan partner ulagačima. Napravili smo veliki iskorak u reformi javnih i komunalnih preduzeća na našoj teritoriji, pa smo tako od kumulativnog gubitka od preko dve milijarde dinara u 2013. godini sada došli do profita od preko dve milijarde u prošloj godini, a do kraja ove očekujemo i bolje rezultate. To je još jedna potvrda kako vodimo računa o našim preduzećima, šaljući investitorima poruku da ćemo tako voditi računa i o njihovim interesima.

Foto: Promo Foto: Promo

Govoreći o investicionom ambijentu, Siniša Mali je podsetio da je pre dva meseca na „Beogradskim investicionim danima” prezentovano više od 60 projekata vrednih preko 10 milijardi evra koji se trenutno dešavaju i dešavaće se u narednom periodu u Beogradu.

– To će biti veliki podstrek za investitore i oporavak naše zemlje. U ovom trenutku završavamo javno-privatno partnerstvo za javni gradski prevoz u vrednosti od 500 miliona evra u narednih deset godina, ulazimo u razgovore sa pet izabranih investitora za projekat upravljanja otpadom na teritoriji grada, otvorili smo dve slobodne zone, a sledeće godine krećemo u projekat javno-privatnog partnerstva za izgradnju nove autobuske stanice, fabrike za prečišćavanje vode i druge projekte. Projekat „Beograd na vodi” najveći je projekat te vrste u Evropi, i uz sve nabrojano, jasno je da dajemo veliki doprinos naporima republičke vlade uz istovremeno uvođenje reda u beogradske investicije. Kruna na to biće letovi za Njujork koje će "Er Srbija" sprovesti sledeće godine i to će biti tačka na "i" koja će Beograd potvrditi kao regionalni politički i ekonomski centar. Tako ćemo se još više otvoriiti prema investitorima i postati dominantna turistička destinacija u regionu – rekao je Siniša Mali.

Foto: Promo Foto: Promo

Premijer Aleksandar Vučić je poručio da Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope. Vučić je uveren da ako se reše tri ključna problema, koji se odnose na  17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije, možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima.

On je izrazio očekivanje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer se očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, znatno veći broj investicija, veća potrošnja, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izbora i ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati bitno veći privredni rast. Premijer je naglasio da očekuje da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao i da sledeće godine rast bude oko dva odsto.

Foto: Promo Foto: Promo

– Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projekte i poboljšanje poslovnog ambijenta. Otvaranjem poglavlja jasno je trasiran put Srbije, ali to znači  i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije. Smanjili smo fiskalni deficit na značajno niski nivo. U godinama pred nama bi trebalo izbrisati ulogu države kao ključnog generatora, već raditi na tome da napravimo ambijent koji će da poboljša poslovni ambijent u našoj zemlji – rekao je Vučić, istakavši uverenje da „Srbija ni sledeće a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope”.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić podvukao je da je u ovoj godini Srbija ostvarila istorijske rezultate, naglasivši da je započela put ka EU otvaranjem prvih poglavlja i  uspešno predsedavala komplikovanoj organizaciji kao što je OEBS.

Zorana Mihajlović, potpredsednica republičke vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da je Srbija na dobrom putu, o čemu dovoljno jasno govore rezultati koje je vlada postigla tokom 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    17. decembar 2015 | 14:21

    Nijedan dan - bez? ... ("Koka Kole"?) ...

  • Dani

    19. decembar 2015 | 01:44

    Pa naravno posle beograda ide beograd samo tamo ljude zive. Ovi drugi prezivjavaju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA