OVAKO SE OBELEŽAVA JUBILEJ: Zasađeno 50 borova za 50 godina "Beogradskih elektrana" (FOTO)

Simbolična akcija sadnje, jedan bor za svaku godinu rada "Beogradskih elektrana", na površini između Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" i dečjeg igrališta na Malom Kalemegdanu, sprovedena je u dogovoru sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda i JKP "Zelenilo – Beograd"

  • 3

Gradski menadžer Goran Vesić i direktori "Zelenila – Beograd" i "Beogradskih elektrana" Slobodan Stanojević i Goran Aleksić učestvovali su danas u akciji sadnje 50 stabala bora povodom obeležavanja jubileja – 50 godina rada JKP "Beogradske elektrane".

Simbolična akcija sadnje, jedan bor za svaku godinu rada "Beogradskih elektrana", na površini između Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" i dečjeg igrališta na Malom Kalemegdanu sprovedena je u dogovoru sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda i JKP "Zelenilo – Beograd".

– Veliko mi je zadovoljstvo šo smo danas zasadili prvih 50 stabala u okviru obeležavanja godišnjice "Beogradskih elektrana". Skuština Beograda je 2011. godine usvojila Strategiju pošumljavanja na teritoriji grada i od tada do danas pošumili smo oko 600 hektara sa oko 2.000 stabala -  rekao je Goran Vesić.

- Ove godine pošumićemo još 110 hektara i zasaditi još 450 stabala. Među evropskim prestonicama Beograd prednjaču u obimu zelenih površina i mislim da možemo da postignemo da imamo i više od 20 posto zelenih površina. Tokom protekle godine preuzeli smo održavanje nekoliko šuma, čime ćemo čuvati i zelene površine od divlje gradnje, a istovremeno ih održavati kao ukras i prirodno blago Beograda.

Govoreći o jubileju "Beogradskih elektrana", gradski menadžer je istakao da ovo gradsko preduzeće spada u red najboljih komunalnih preduzeća grada.

Foto: Promo Foto: Promo

– Tokom 2015. godine uloženo je oko 1,6 milijardi dinara. "Elektrane" greju 21,5 miliona kvadrata, preko 310.000 stanova i oko 8.000 poslovnih objekata. Toplovodnim sistemom pokriveno je 51 odsto površine grada, a naša strategija jeste da se ceo sistem dalje širi i da što više objekata priključimo na ovaj gradski sistem, kako bismo ugasili šti više kotlarnica, koje su najveći gradski zagađivači. Uporedo ćemo primenjivati nove tehnologije, poput upotrebe biomase, a ove godine ćemo usvojiti i strategiju razvoja elektrana za narednu godinu, gde ćemo odlučiti da li će se taj sistem razvijati uz pomoć strateškog partnera, fondova ili novcem iz gradskog budžeta - rekao je Goran Vesić i istakao:

- U svemu tome najvažnije je da Beograd ima razvijenu strategiju o potrebi i načinu širenja celog sistema, a o njenom ugledu dovoljno govore utisci stranih partnera, koji su za dosadašnji razvoj i funkcionisanje "Elektrana" imali samo reči hvale.

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić istakao je da je ponosan na sve što je u proteklih 50 godina urađeno za Beograđane i na sve što su generacije na ovom poslu uradile.

– Želimo da i u budućnosti nastavimo sa najboljom evropskom praksom i da nam svaka sledeća zima bude obeležena uspešnim radom. Današnjom sadnjom u jednom od najlepših delova grada želimo deci Beograda da poklonimo simboličan dar u čast jubileja kojim svi možemo da se ponosimo – rekao je Aleksić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • radijator

    22. decembar 2015 | 14:36

    lako je saditi kada nema kalorimetara, plaćam grejanje kao da grejem stadion, a ne stanče

  • Saborac

    22. decembar 2015 | 21:22

    Sa lopatu li jadnici sadite...

  • ATIMUS

    22. decembar 2015 | 18:18

    Daj boze da se primi i jedna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA